Mozaik
NINA KRALJIĆ I DUNJA KNEBL

Dva vokala pripremaju jesensku čaroliju u Začaranoj Močvari
Objavljeno 17. studenog, 2017.

Začarana Močvara i Vrelo zvuka u maglovitom i mističnom mjesecu studenom pripremili su za danas, 17. studenoga, jednako tako mističan koncert etno i filmske glazbe pod nazivom “Pjesme s one strane vremena”, na kojem ćete osim pjesama iz raznih dijelova Hrvatske imati priliku čuti i stare tradicijske pjesme iz Engleske, Irske, Ukrajine, Moravske i Rusije.

- Jako se veselimo što ćemo prvi put uživati u jednoj friškoj suradnji na world music sceni. Radi se o novoj glazbenoj priči, a i mi smo sasvim različitih glazbenih priča, no ipak nas je put poveo istim stazama. Nama godine ne znače mnogo, jer razlika između nas gotovo je pola stoljeća, ono što nas veže je ljubav prema tradicijskoj glazbi i prema starim, bajkovitim, nikad ispjevanim pričama - ističu Dunja Knebl i Nina Kraljić, koje će nam predstaviti što su zajedničkim snagama, uz pratnju glazbenika iz Kololire, stvorile.

Dunja Knebl jedna je od najpredanijih istraživačica hrvatskog glazbenog tradicijskog stvaralaštva, osoba koja uporno pronalazi drevne i zaboravljene pjesme te ih prenosi dalje, šireći ih u novim prostorima i vremenima. Dunja ih na svoj način izvodi, i ponovno im daje život pjevajući ih, učeći nas davnim melodijama i stihovima posljednjih dvadesetak godina.

Nina Kraljić mlada je talentirana glazbenica, interpretatorica tradicijskih pjesama i zasigurno vlasnica jednog od najljepših vokala ovih prostora. Prošle godine izdala je svoj prvi album “Samo”, gdje je vješto izmiješala različite stilove glazbe i pretvorila ih u jedinstvenu cjelinu. Na albumu osim ambijentalnih pjesama možemo pronaći i interpretacije narodnih pjesama, pjesme nekih poznatih autora, čak pjesmu na hebrejskom jeziku i Ninine dvije autorske pjesme. Ninin glas prvi put smo čuli u prvoj sezoni natjecateljske emisije “The Voice”, gdje je Nina pobijedila i od tada nije prestala nizati uspjehe. Dobitnica je Porina za najboljeg novog izvođača 2016., a iste godine predstavlja Hrvatsku na Eurosongu u Stockholmu s pjesmom “Lighthouse” i prvi put nakon sedam godina dovodi Hrvatsku natrag u finale. Godine 2017. osvaja nagradu “Slavenska nada” Bjeloruskog Ministarstva kulture. Začarana Močvara projekt je koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS-a ZAMP-a. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike