Crna kronika
KRAĐA U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE

Ženi ukrao karticu s PIN-om i odnio novac
Objavljeno 15. studenog, 2017.

OSIJEK - Osobe starije životne dobi laka su meta raznih kradljivaca, a posljednja u nizu je 90-godišnja žena iz Doma za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici u Osijeku. Njoj je između 11. rujna i 5. listopada za sada nepoznata osoba u Domu ukrala bankovnu karticu s pripadajućim PIN-om. Potom je u više navrata na bankomatima podigla ukupno nekoliko desetaka tisuća kuna. Policija traga za kradljivcem kojeg očekuje odgovarajuća kaznena prijava.

U Domu za starije i nemoćne osobe, u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske i Grada Osijeka, uz podršku Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a RH, održan je program pod nazivom “Prijevare građana treće životne dobi” u okviru nacionalnog preventivnog projekta “Dan kao san”. Kako doznajemo od Vjekoslava Ćurića, ravnatelja Doma, korisnici su bili oduševljeni programom, ali su se i aktivno uključili u raspravu.

- Puno im je značio ovaj projekt policije, jer je vrlo dinamičan i edukativan. Odaziv korisnika bio je jako velik, a kasnije su se još i sami uključili u raspravu. Mislim da je ovo bio, kako bismo rekli, “pun pogodak” jer je to pravi način kako prići starijoj populaciji i pomoći joj da se i sama zaštiti. Osobe starije životne dobi često smatraju da će zaboraviti PIN pa ga zakvače uz karticu, pa tu nastane problem - kaže ravnatelj, dodajući da će i dalje zajedno s policijom intenzivno raditi na prevenciji da bi starije osobe što manje bile lak plijen lopovima.S.Lacić

ČUVAJTE STVARI

Kako bi smanjili mogućnost krađa, iz osječke policije građanima savjetuju da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, jer koji trenutak nepažnje vlasnika lopovi lako mogu iskoristiti.

- I ovom prilikom podsjećamo građane da svoj tajni PIN broj ne nose zajedno s bankovnim karticama ili da ga ne zapisuju na njih. Na ovaj način tajni PIN broj je dostupan drugim osobama te olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu štetu - upozoravaju iz policije.

Najčitanije iz rubrike