Ekonomija
OCJENJIVANJE

U proizvodnji rakija i likera mnogi su prepoznali šansu za osiguranje dodatnih prihoda
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Trinaesto edukacijsko ocjenjivanje rakija u kvaliteti pobudilo je, kao i svake godine, interes proizvođača. Pristiglo je 265 uzoraka, nešto manje u odnosu na prošlu godinu. Razlog je, kako smo doznali, taj što proizvođači iz Bosne i Hercegovine nisu ove godine dostavili svoje uzorke, a i godina je bila iznimno teška i sušna.

- Kod proizvodnje šljiva javlja se alternativna rodnost, jedne godine dobro rodi, a druge, na neki način, podbaci. Generalno možemo reći da je proizvodnja tridesetak posto od neke normalne godine. Dakako, to su prije svega osjetili i naši otkupljivači koji su tražili šljivu, međutim, ove godine, nažalost, ima nešto manje šljiva. Važno je istaknuti da je zbog nestabilne poslovne politike, posebice kad je riječ o voćarstvu, došlo do zapuštanja određenih voćnjaka i šljivika, ali očekujemo stabilnije vrijeme u idućem razdoblju - istaknuo je tajnik Organizacijskog odbora Ernest Nad.

U prilog tome idu izmjene i dopune Zakona o trošarinama, u kojem su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede na inicijativu udruga proizvođača voća i rakije smanjili trošarinu, odnosno podijelili je u dvije skupine - proizvođači male destilerije do 2500 litara čistog alkohola plaćaju 26,50 kuna po litri čistog alkohola, dok oni veći i dalje plaćaju 53 kune po litri.

- To je dobar iskorak, ekonomska računica uvijek je jedan od osnovnih motivacionih faktora. Nadamo se da će se proizvodnja stabilizirati te da u konačnici postoji veliki interes, posebno u vremenu demografskih poremećaja na prostorima ruralnih područja gdje ljudi traže neka alternativna rješenja, novi dohodak i novi koncept održivosti na tim prostorima. Raduje nas da i ove godine imamo izuzetno kvalitetne voćne rakije koje ćemo na svečanosti 24. studenoga u općini Semeljci prezentirati svima i nagraditi najuspješnije proizvođače - dodao je Nad.

Ocjenjivači su na ovom jučerašnjem edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera bili podijeljeni u sedam grupa. Među njima su ljudi koji su vezani uz voćarstvo i preradu voća i povrća, odnosno enolozi u vinarijama diljem Slavonije i Baranje. Na čelu tima je dr. Boris Miličević koji niz godina radi na afirmaciji, proizvodnji i podizanju konkurentnosti voćnih rakija.

Od 256 uzoraka šljiva je najzastupljenija, sa 75 uzoraka, druga je viljamovka, odnosno kruškovača s 24 uzorka, loza s 13, jabuka s deset i tako redom.

- Važno je istaknuti da imamo jako dobro podneblje za proizvodnju. Imamo prijavljenih 14 vrsta voćnih rakija i 17 likera, od višnje, oraha, aronije, kupine, rogača i drugih. To pokazuje da smo doista vrijedno područje te da nam treba dodatni stimulans s ekonomskog aspekta i bolja organiziranost u tom dijelu. Nadamo se da ćemo kroz ostale aktivnosti koje radi Komora s Gradom i Županijom afirmirati sve proizvode kroz snažniju poveznicu s kontinentalnim turizmom - zaključuje Ernest Nad.

Adrian ANDREJEK
Možda ste propustili...

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike