Novosti
SABORSKA OPORBA

Slabo povlačenje novca iz EU-a
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Raspravu o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna oporba je u četvrtak iskoristila kako bi upozorila na slabo povlačenje sredstava iz europskih fondova, dugove u zdravstvu, dok su iz HDZ-a hvalili dobre makroekonomske pokazatelje, na što je Ivan Pernar (Živi zid) poručio kako ga takvi zaključci vrijeđaju “kao misaono biće”.

“Za dio priče oko milijardu i 900 milijuna kuna manje povučenih sredstava iz EU-a moram zaključiti da je to ipak trend, a to znači da smo u gotovo 20 ministarstava, da ne govorim o drugim korisnicima, loše povlačili novac”, ustvrdio je SDP-ov Ranko Ostojić.

Ministar financija Zdravko Marić pojašnjavao je kako je ono što se u proračunu evidentira nesukladno novčanom tijeku kako su se sredstva povukla, nego sukladno realizaciji određenih projekata. “Dakle, ako su neka sredstva i povučena avansno, unaprijed, u smislu nekog predujma stoje na računu, ona se ne evidentiraju u proračunu dok realizacije projekta nisu krenule, fakture ispostavljene, dok se ne može plaćati. Govorimo o nešto usporenijoj dinamici u odnosu na originalni plan zato što su natječaji potrajali malo dulje nego što je to netko predvidio, zato što se netko žalio, ili zato što su bile neke korekcije”, pojašnjavao je Marić.

Branimir Bunjac (Živi zid) kaže kako se treba suočiti s činjenicom da Hrvatska svake godine uplati 3,5 milijarde kuna, a povlači manje od toga. “Trebamo EU reći da više ne želimo njihova sredstva, da ćemo zadržati svoje 3,5 milijarde, sami raspisati natječaje i podijeliti sredstva”, predložio je Bunjac. Njegovo mišljenje ne dijeli HDZ-ova Dragica Roščić. Prijave su zahtjevne, ali nisu glupe i ne mislim da nećemo dobiti koliko ulažemo, uzvraća mu zastupnica. H

DUGOVI U ZDRAVSTVU

SDP-ov Željko Jovanović upozoravao je kako je ukupni dug u zdravstvu 8,2 milijarde kuna, a dospjeli je oko četiri milijarde. Ministra financija upitao je ima li uopće utjecaj na ministarstva da se napokon krene s reformama. “Jer ovih vaših milijardu i 100 milijuna naravno da su dobri i da će smanjiti dospjele dugove i smanjiti teškoće u poslovanju zdravstvenih ustanova. Međutim, i dalje se mjesečno u bolnicama stvara dug između 55 i 65 milijuna kuna pa ako to pomnožimo s 12 začas ćemo opet doći do iznosa s kojim vi sada sanirate dugove u zdravstvu”, istaknuo je Jovanović. HDZ-ovcu Ivanu Šukeru smeta što se o tako važnom dokumentu kao što je rebalans proračuna raspravlja pred praktički praznom sabornicom.