Ekonomija
“BUDI UZOR/INOVA 2017.”

U Osijeku okupljeni inovatori iz 17 zemalja
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Kako bi uopće počela međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova “Budi uzor/Inova 2017.” nego inovativno. Bilo je potrebno tijekom svečanosti otvorenja poslati poruku sa svojim imenom na stranicu Facebooka ove izložbe kako bi ona bila otvorena. Poruka poslana s mobitela jedne od sudionica ovog događaja aktivirala je mehaničko-električni stroj nazvan Newton, koji je označio početak najveće izložbe inovacija u jugoistočnoj Europi ove godine.

Izložba inovacija “Budi uzor/Inova 2017.” održava se od 9. do 11. studenoga u dvorani Gradski vrt pod krilaticom “Pametni gradovi”. Glavni organizator izložbe je TERA Tehnopolis d. o. o., nastao iz okrilja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera te uz potporu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kao specijalizirano trgovačko društvo za promicanje novih tehnologija, inovacija i poduzetništva.

Suorganizatori izložbe inovacija “Budi uzor/Inova 2017.” su Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika, osječko sveučilište i Savez hrvatskih inovatora. Njezini pokrovitelji su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a supokrovitelj je Hrvatska gospodarska komora. Provedbu ovog projekta sufinancirali su Europska poduzetnička mreža i Europska komisija.

- Inovacija je velika riječ koju često rabimo, no mi u TERA Tehnopolisu, kao produženoj ruci Sveučilišta, na inovacije gledamo vrlo specifično. Ne kao na skupi hobi, razbrigu, nego kao podlogu posla. Većina naših klijenata ima dobre ideje i Hrvati su u tome dosta dobri, a tehnološka znanja vezana uz inovacije kod njih su jača strana, mnogi u tome osjećaju veliku strast. No, kada govorimo o komercijalnom učinku tih inovacija, tu smo malo slabiji. Zato mi i organiziramo opsežnu trodnevnu akademiju kako bismo im pomogli izvrsne tehnološke inovacije pretvoriti u konkurentan posao. Naša je poruka jednostavna, zaraditi novac na inovacijama nije jednostavno, no učinite to, a mi ćemo vam u tome pomoći - istaknuo je prof. dr. sc. Ivan Štefanić, direktor TERA Tehnopolisa.

Otvorenju međunarodne izložbe inovacija, prototipova i poslovnih planova “Budi uzor/Inova 2017.” nazočili su i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, dogradonačelnik Boris Piližota, član Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG-BICRO) Mario Turalija. Nazočnima su se obratili i Vesna Torbarina iz Hrvatske gospodarske komore koja je govorila o deset godina Europske poduzetničke mreže u Hrvatskoj, Eszter Rozs iz budimpeštanskog ureda IPR-Insights te doc. dr. sc. Davor Perkov s Međunarodnog sveučilišta Libertas iz Dubrovnika s temom o izazovima poduzetništva u digitalno doba. Na ovoj izložbi, uz domaće, sudjeluju i inovatori iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Sjedinjenih Država, Južne Koreje, Turske, Irana, Poljske, Tajlanda, Tajvana, Rumunjske, Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Vijetnama.

Draško CELING
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike