Regija
PROGRAM “ZAŽELI”

Dvije godine siguran posao za pedeset žena
Objavljeno 7. studenog, 2017.

ŽUPANJA - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u okviru poziva za dodjelu nepovratnih sredstava “Zaželi – Program zapošljavanja žena” prihvatilo je projekt i Županji odobrilo maksimalan iznos prihvatljivih troškova i stopostotno financiranje od 6.758.096,45 kuna.

- Projekt će trajati 30 mjeseci. Zaposlit će 50 žena s područja grada Županja koje će se 24 mjeseca brinuti o 200 starijih i nemoćnih osoba. Osim njih, Grad Županja zaposlit će još dvije osobe. Riječ je o voditelju projekta na 30 mjeseci i koordinatoru žena. Uz pružanje usluga pomoći starim i nemoćnim osobama tih 50 žena također će imati i edukaciju, njih 25 za gerontodomaćice, a 25 za njegovateljice - pojašnjava Ana Cvitković-Komesarović, direktorica Lokalne agencije za razvoj Vjeverica, koja je radila projekt. Žene koje će biti angažirane moraju imati maksimalno srednju stručnu spremu i biti na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a prioritet će imati one koje žive u težim uvjetima. Partneri u programu su HZZ - Ispostava Županja i Centar za socijalnu skrb koji će voditi računa o tome da pomoć dobiju osobe kojima je ona i najpotrebnija. A za razliku od programa “Pomoć u kući” u programu “Zaželi” uvjeti nisu toliko rigorozni, nema određenih ograničenja za osobe koje imaju pravo na uslugu i pomoć, pa on obuhvaća i širi spektar korisnika.

Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević zadovoljan je odlukom Ministarstva kojom se potiče zapošljavanje žena i zahvaljuje svima koji su pomogli, posebice Agenciji koja je to odradila.

- Vjerujem da će benefite toga posla svi osjetiti, posebice žene koje će imati siguran posao i redovita primanja, a to nije malo. Pozdravljamo ovaj program i borimo se za daljnje projekte kojima ćemo smanjiti problem nezaposlenosti - poručio je.

Grad Županja prvi je u Hrvatskoj izradio i predao projekt za program “Zaželi”. Potom slijede općine Bošnjaci i Drenovci, za koje se također pobrinula Vjeverica, odmah su ušle u obradu i uvrštene su u Prvu odluku o financiranju koje je donijelo ministarstvo. Neke općine, primjerice Štitar, još su na čekanju. Za program zapošljavanja žena Općine Bošnjaci, gdje će posao dobiti 20 žena, odobreno je 2,9 milijuna kuna. U programu Općine Drenovci bit će angažirano 30 žena, a Ministarstvo je odobrilo iznos od 4,3 milijuna kuna.M.L.Omerović

I u Gunji i u Gradištu

Za Program zapošljavanja žena u općinama Cerna, Gradište i Gunja Gradskom društvu Crvenog križa Županja, koji će ga provoditi, odobreno je ukupno 6,63 milijuna kuna. Ondje će biti zaposleno ukupno 49 žena - 24 u Gunji, 15 u Cerni i Šiškovcima i 10 u Gradištu.

Možda ste propustili...

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA NAŠICE

Obilježili Dan palijativne skrbi

I “LEPTIRIĆI” SUDJELOVALI U DJEČJEM ATLETSKOM NATJECANJU

Inkluzija je važna za sve mališane

TUŽNA OBLJETNICA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Deset je godina od poplava u Cvelferiji

Najčitanije iz rubrike