Regija
DAVOR MILIČEVIĆ NA AKTUALCU GRADSKOG VIJEĆA:

Gradnja pješačkog mosta Županja - Orašje nerealna
Objavljeno 31. listopada, 2017.

ŽUPANJA

Vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Županje Josipa Gregorovića na aktualnom satu jučerašnje sjednice zanimao je razlog nedolaska gradonačelnika Davora Miličevića na međunarodni stručno-znanstveni skup “Perspektiva razvoja županjske (HR) i oraške (BiH) Posavine”, koji je na inicijativu saborskog zastupnika, bivšeg mostovca, Ivice Mišića iz Vinkovaca, nedavno održan u Županji. Napomenuo je da su se konferenciji odazvali brojni sudionici, stručnjaci, čelnici okolnih gradova i općina, susjedne Bosanske Posavine, ali ne i čelni čovjek grada o čijem se razvoju razgovaralo, što smatra nekorektnim. Miličević je jasno poručio da određenim ljudima neće davati “dignitet za budalaštine”. Ustvrdio je da gradnja pješačkog mosta preko Save između Županje i Orašja, između dvije države, od kojih je jedna u EU i pred kojom je ulazak u Schengen, a koju zagovara Mišić, nije realna i da od njega neće dobiti potporu. Inicijatori i organizatori međunarodnog skupa, napomenuo je Miličević, nikada nisu došli kod gradonačelnika Županje kako bi ga osobno izvijestili o svojim namjerama u tome gradu, “što bi bilo pristojno” nego su poslali e-mail.

- Mnogi misle da je trava zelenija u tuđem dvorištu, ali to nije tako. Imamo svoj stav i nikome neću biti sluga, to sam glasno i jasno rekao i iza toga stojim. A Mišić si uzima za pravo prozivati me u Saboru zato što nisam na sjednici jer sam morao nazočiti Međunarodnoj terenskoj vježbi sustava Civilne zaštite koja je toga dana održana u Županji. Njemu na čast! - zaključio je Miličević.

Grad Vinkovci i Općina Orašje imaju međunarodnu suradnju pa je nazočnost čelnika Vinkovaca, kazao je Miličević, na konferenciji u Županji bila očekivana. Ali podsjetio je da se skupu nisu odazvali ključni ljudi - ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, predsjednik HGK Luka Burilović, kao ni vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Nezavisni vijećnik Mladen Huber kritizirao je gradnju prilaza obiteljskim kućama i parkirnih mjesta u dijelu ulice Veliki kraj, čija je rekonstrukcija nedavno završena. Zanimalo ga je koliko su ih vlasnici platili i kupuju li, kao i ostali građani, mjesečne karte za korištenje parkirnih mjesta koja su uređena na javnoj površini. Upozorio je da u naselju Šećerana ni dalje nema nikakvih pomaka vezano uz uređenje komunalne infrastrukuture. Miličević je priznao da ga čudi Huberov upit kazavši da je uređenje kolnog pristupa kućama i parkirnih mjesta definirano projektom, jer “tako je uvijek bilo i bit će i u drugim ulicama koje će se raditi”. Naglasio je da građani plaćaju komunalnu naknadu i smatra da imaju pravo na uređenje pristupa svojim kućama. Poručio je da će se i u naselju Šećerana, a kada dođe na red, urediti potrebna infrastruktura. Marija Lešić Omerović

“Svaka je informacija dostupna”

Nezavisni vijećnik Željko Džoić upitao je kada će gradska vlast početi u potpunosti primjenjivati Zakon o pravu na pristup informacijama. Miličević mu je naglasio da je svaka informacija dostupna i svatko je može dobiti, podsjetivši da Grad Županja već drugu godinu zaredom dobiva najvišu ocjenu za transparentnost proračuna koju dodjeljuje Institut za javne financije. A podsjetio je i na presudu Visokog prekršajnog suda RH kojom je kao neosnovana odbačena tužba jednog gradskog vijećnika koji je gradonačelnika tužio zbog uskraćivanja prava na pristup informacijama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike