Mozaik
MEĐUNARODNI AMATERSKI SUSRETI TEATARA

“Maturanti” doveli publiku na pozornicu
Objavljeno 31. listopada, 2017.

Dan po dan i stigli smo do treće večeri Međunarodnih amaterskih susreta teatara (MAST) u organizaciji Kazališta “Nova scena”, a na rasporedu je bila odlična predstava “Maturanti” Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod odigrana u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima. Publika je s nestrpljenjem očekivala predstavu, a kad je redatelj predstave Silvio Stilinović objasnio da se sjedi gore na pozornici i da se ne sjeda na stolice s jastučićima, više nikomu nije bilo ništa jasno. Kad su se svi smjestili, sto gledatelja, dvjesto očiju, sve je bilo spremno za početak predstave “Maturanti” koja je na državnom natjecanju u Vodicama dobila više nagrada. U sinergiji s gledateljima sjajna glumačka ekipa odigrala je predstavu koja će dugo ostati u sjećanju svih onih koji su je pogledali.

- Bilo je savršeno u Vinkovcima i mogu reći da je baš bilo zadovoljstvo igrati u ovakvom ozračju kakvo smo imali na daskama koje život znače u Vinkovcima. Moja uloga nije zahtjevna, koliko je zahtjevna cijela predstava, jer igramo na pozornici okruženi publikom. Dosta je to teže igrati nego inače, ali isto tako koliko je s jedne strane teško, toliko je s druge strane nekako lakše, jer smo okruženi publikom koja nam daje dodatnu snagu i vuče nas naprijed. Poruka cijele predstave je posljednja rečenica: “Ljudi, živite dok možete živjeti i proživljavajte svaki trenutak, a u svakom trenutku možete steći neko novo iskustvo i naučiti nešto o sebi i životu”, rekao Andrija Krištof.

U predstavi je riječ o troje maturanata, najboljih prijatelja. Radnja se odvija u jednoj srednjoj školi, u koju dolazi dvije godine mlađa učenica i Ivica se zaljubljuje u nju. Predstava je napisana prema istinitom događaju, a napisao ju je Ivica Ivanec prema romanu “Maturanti”, što je istinita priča iz njegova života. Andriji Krištofu, koji je igrao ulogu Ivice u predstavi, ovo je bila zadnja izvedba u Vinkovcima jer se nakon šest godina oprašta od Satiričkog kazališta mladih u Slavonskom Brodu budući da je upisao Umjetničku akademiju u Osijeku.

- Ovo je bio jedan lijep način na koji sam se oprostio od amaterizma i uplovljavam u svijet profesionalaca. Ovim putem želim zahvaliti svima u matičnom kazalištu i uvijek će mi ostati u lijepom sjećanju, bilo je nezaboravno igrati među sjajnom glumcima - rekao je Krištof. Na 57. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske koji je održan u Pazinu i u Vodicama, povijesni uspjeh za Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda bila je nominacija za najbolju sporednu žensku ulogu (Anamarija Jazvić za ulogu Zmije), nagrada za najbolju glumicu festivala (Vanja Čiča za ulogu Trice) i nagradu za najbolju režiju (Silvio Stilinović). U predstavi su igrali: Andrija Krištof (Ivica), Lorenco Tolić (Vlado), Vanja Čiča (Trica) i Anamarija Jazvić (Zmija). Na kraju predstave svi posjetitelji su mogli kušati nezaobilaznu slavonsku poslasticu kruha masti s paprikom. U drugom vikendu Međunarodnih amaterskih susreta teatara očekuju nas u petak, 3. studenoga s početkom u 20 sati dvije predstave “Otrov” i “Čaj za dvije” Kazališta “Mika Živković” Retkovci, dok u subotu, 4. studenoga imamo dvostruki program, prvo u 11 sati dječju predstavu “Šetnja s Andersenom” Kazališta Nova scena Vinkovci te u 20 sati predstava “Maratonci trče počasni krug” KUD-a “Adem Alić” Gračanica. Na završnoj večeri 5. studenoga u 20 sati na rasporedu je predstava “Tri jablana” Gradskog amaterskog kazališta Županja.

U popratnom programu Kazalište "Nova Scena" otvorena je izložba fotografija “Više od klika” Mirjane Pešec i Lee Stojanović (do 5. studenoga), bit će održana radionica “Izrada maski” (4. studenoga u 17 h) te na završnoj večeri i modna revija Piroške Kelemen (5. studenoga u 20h). MAST se održava pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca koji je generalni pokrovitelj, Vukovarsko-srijemske županije te Gradskog kazališta "Joza Ivakić".

Mario KOKAJ

U petak, 3. studenoga u 20 sati su dvije predstave “Otrov” i “Čaj za dvije”

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

Najčitanije iz rubrike