Novosti
REZULTATI ISTRAŽIVANJA U RH

Samo trećina ljudi stalno se obrazuje
Objavljeno 24. listopada, 2017.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih predstavila je u Zagrebu u ponedjeljak rezultate istraživanja o obrazovanju odraslih u Hrvatskoj 2017. koji su pokazali da je više od trećine odraslih hrvatskih građana posljednjih godina sudjelovalo u nekom obliku formalnog ili neformalnog obrazovanja, ali da značajan broj građana to nije uspio zbog nekih prepreka.

Istraživanje je tijekom lipnja i srpnja 2017. provela Agencija Ipsos Puls metodama telefonskih anketa među 2369 osoba iz svih županija u Hrvatskoj, te 20 dubinskih intervjua osoba u Zagrebu i Splitu.

Ravnatelj Agencije Mile Živčić istaknuo je važnost istraživanja kao i Strateškog okvira promocije cjeloživotnog učenja u Republici Hrvatskoj 2017.-2020., kojem je istraživanje podloga.

Već deset godina nastojimo promovirati cjeloživotno učenje, pri čemu smo naglašavali važnost obrazovanja odraslih koje je bilo zapostavljeno, ali nam je u tome bila prepreka nepostojanje istraživanja koje bi nam bilo oslonac, kazao je, i dodao da su ranije informacije govorile da su postotci obrazovanja odraslih mali i ne baš zadovoljavajući, kazao je Živčić.

Voditelj istraživanja, sociolog s Hrvatskih studija Ivan Burić, kazao je da je 6,4 posto građana Hrvatske sudjelovalo u formalnim oblicima, 31 u neformalnim, a oko 68,8 posto sudionika u informalnim oblicima obrazovanja. Formalno učenje je institucionalno učenje s javno verificiranim programima. Neformalno obrazovanje su organizirane aktivnosti učenja s ciljem unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija, a za koje se ne izdaje javna isprava. Informalno učenje je ono koje rezultira iz dnevnih aktivnosti vezanih uz posao, obitelj ili slobodno vrijeme. Nije organizirano ili strukturirano u smislu ciljeva, vremena ili podrške učenju.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike