Novosti
MINISTRICA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA:

Za veće plaće prosvjetara 400 milijuna kuna
Objavljeno 23. listopada, 2017.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je izjavila kako je u 2018. godinu planirano povećanje proračuna toga ministarstva za 400 milijuna kuna što će biti namijenjeno povećanju plaća zaposlenika u prosvjeti. “Vjerujemo kako će biti prihvaćen proračun za 2018. godinu u kojem ćemo dobiti dodatnih 400 milijuna kuna za povećanje plaća učitelja, nastavnika i profesora”, rekla je ministrica Divjak u Bolu na Braču, gdje je sudjelovala na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola Republike Hrvatske.

Na pitanje novinara u stanci skupa koliko će se povećati plaće prosvjetara na temelju dodatnih 400 milijuna kuna, ministrica Divjak je rekla kako ne želi prejudicirati jer su u tijeku pregovori sa sindikatima.

Ministrica Divjak izvijestila je sudionike stručnog skupa o pokretanju inicijative za povećanje plaće za 30 posto onim učiteljima i radnicima u školama koji povuku sredstva iz fondova EU-a. “Ovo je velika inicijativa da oni učitelji i radnici u školama koji povuku sredstva fondova EU-a za opremanje škola, edukaciju nastavnika i bolje uvjete za učenike, dobiju povećanje plaće za 30 posto kao nagradu, a ne da to rade kao volonteri”, kazala je Divjak.

Prema njezinim riječima to povećanje plaća neće opteretiti državni proračun jer će se ta sredstva namaknuti iz europskih fondova, a time se ujedno potiče i izvrsnost, što ne isključuje sve druge projekte gdje se također prepoznaje izvrsnost i gdje se primjerice mogu povećavati plaće mentorima ili savjetnicima. “Ovo 30-postotno povećanje plaća je poseban dio i vjerujemo kako će nam to postati sve važnije u budućnosti jer jer mi kao država participiramo svojim nacionalnim sredstvima u europskim programima te nam je iznimno važno da ta sredstva (iz fondova EU-a) povlačimo baš u školama gdje se omogućavaju bolji uvjeti rada učenicima i nastavnicima”, objasnila je Divjak. H

Reforma u 3 do 5 posto škola

Ministrica je istaknula kako je pilot-projekt kurikularne reforme “prvi put prioritet Vlade u području obrazovanja i školske 2018./2019. eksperimentalno će se uvesti u 3 do 5 posto škola”. Ravnatelje osnovnih škola pozvala je da se pripreme i razmisle hoće li se prijaviti na javni poziv za pilot-projekt kurikularne reforme koji će biti objavljen u iduća dva ili tri mjeseca. “Uputit ćemo poziv svima, sa svim detaljima što se očekuje od škola, a i roditelji moraju biti suglasni da škole uđu u pilot-projekt kurikularne reforme”, kazala je ministrica.

Najčitanije iz rubrike