Kultura
IZLOŽBA IVE FRIŠČIĆA NASTAVLJA PUTOVATI

U Križevce stigla nakon Osijeka i Koprivnice
Objavljeno 23. listopada, 2017.

KRIŽEVCI

Nakon uspješnih izložbi u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzeju grada Koprivnice putujuća izložba Ive Friščića nastavlja putovanje! U organizaciji Gradskog muzeja Križevci i udruge Val kulture, izložba “Neću ravnalo, hvala” otvorena je u Gradskom muzeju Križevci.

Izbor radova prikazuje stvaralački put Ive Friščića od vremena prvih ozbiljnijih radova nastalih još tijekom umjetnikova srednjoškolskog obrazovanja, pa sve do kasnih radova nastalih početkom 90-ih. Naglasak je na geometrijskoj fazi stvaralaštva, radovima nastalima između 1972. i 1974., dok radovi koji prethode i slijede toj fazi svjedoče o bitnim aspektima Friščićeva stvaralaštva.

Radovi u sklopu izložbe nastali su paralelno s poznatim ciklusima Sile prostora i Prodor crte, koji su obrađeni i u monografiji Vladimira Malekovića iz 1982. Riječ je o djelima koja su prvi put predstavljena hrvatskoj publici u Galeriji Pikto u Zagrebu 2016., a koje u sklopu projekta putujuće izložbe može vidjeti i križevačka publika.

Cilj je projekta obilježiti 80. obljetnicu rođenja Ive Friščića, predstavljajući zanimljivu i specifičnu dionicu njegova stvaralačkog opusa u gradovima koji su iskazali interes za ugošćivanjem izložbe u svojim institucijama - ističu organizatori. N.Vek.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike