Mozaik
24. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA

Nastupa više od 600 folkloraša
Objavljeno 21. listopada, 2017.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Međimurske županije i Grada Čakovca, 14. listopada 2017. godine u Centru za kulturu u Čakovcu održan je prvi dio 24. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Na Susretu je nastupilo oko 320 folkloraša unutar sedam hrvatskih ansambala i skupina te gostujuće skupine iz Slovenije i Austrije. U realizaciji Susreta neizostavni dio dala je i Zajednica HKUU-a Međimurske županije, a suorganizatori su Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP i KUD Mačkovec iz Mačkovca.

Nakon završenih koncerata, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Iva Niemčić, Josip Forjan, prof. i Petar Varga prof., održalo je okrugli stol sa sudionicima i proglasilo najuspješnije: 1. nagrada Hrvatskogsabora kulture otišla je KUD-u Preporod iz Dugog Sela, 2. nagrada HSK pripala je KUD-u Metković, 3. nagrada HSK otišla je u Koprivnicu FA-u Koprivnica.

Susret se nastavlja ove subote (21. listopada) s kategorijom izvornog folklora u Sisku na kojem će nastupiti više od 600 folkloraša iz cijele Hrvatske. Pravo sudjelovanja na 24. susretu ansambli i skupine su izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 16 te preko jednog samostalnog pregledavanja. Ove su manifestacije diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 163 folklorne skupine, odnosno 5705 folklornih amatera diljem Hrvatske. Također, ove se godine nastavlja suradnja započeta prošle godine s Festivalom dječjeg folklora Hrvatske iz Kutine u obliku gostovanja ponajbolje skupine na Susretu u Sisku.

Sudionici dijela 24. susreta - kategorija izvornog folklora - Sisak:

KUD Seljačka sloga, Greda Sunjska, KUD Nova zora, Donja Lomnica, KUD Donji Vidovec, Donji Vidovec, KUD Tomislav Sv. Ivan Žabno, KUD Klaruš, Maruševec, KUD Sloga – Đurđic, Ivanska, KUD Seljačka sloga Prekopakra, KUD Lipa Semeljci, FD Otočac GPOU Otočac, KUD Vinac Stankovci, KUD Pleter, Dugopolje, KUD Koledišće, Jezera otok Murter, KUD Sveti Juraj Osojnik, KUD Sveti Juraj, Draganić te gosti iz Bosne i Hercegovine HKUD Rodoč iz Mostara.

Uz HSK, organizatori su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, a suorganizator Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" Sisak. Materijalnu potporu pružila je Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak.J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike