Mozaik
DANI KRUHA U VINKOVCIMA

Mališani veselo mijesili peciva
Objavljeno 20. listopada, 2017.

Dani kruha obilježeni su u Dječjem vrtiću “Bajka” u Vinkovcima, a bilo je uistinu veselo.

Bilo je posebno zanimljivo u jasličkoj grupi gdje smo zatekli mališane s kuharskim kapama i uz puno truda i veselja pravili su se krušni proizvodi, a brašna je bila posvuda, najmanje na stolu. Međutim kad se uključila glazba, sve je bilo u jednom ritmu i djeca su krenula u svoj stvaralački pohod, kako bi napravila svoja peciva, onako kako ona najbolje znaju.

- Dane kruha obilježili smo u našem vrtiću, no nešto drukčije nego proteklih godina. Roditelji i bake pripremili su krušne proizvode, a posjetio nas je župni vikar Mario Lešić, koji je blagoslovio sve krušne proizvode, kao i djecu. Jaslička grupa, e to je bilo nešto uistinu posebno. Djeca nisu mogla dočekati da se počne mijesiti, da počnemo raditi. Kao što pravi pekari imaju kape na glavi, tako smo i mi njima pripremili kapice i ono bez čega se ne može ni početi, to je brašno, tijesto uz nezaobilazni pribor za izradu raznih oblika peciva. Jedan jako lijep dan u našem vrtiću, a kao kruna svega posjetili smo udrugu “Mladi protiv gladi”, gdje smo sve te krušne proizvode donirali svima onima kojima je to najpotrebnije - istaknula je Ana Zulumović, ravnateljica Dječjeg vrtića “Bajka” u Vinkovcima.

Sve krušne proizvode blagoslovio je župni vikar Mario Lešić uz molitvu sve djece u vrtiću, a djeca su u jednom razgovoru s odgojiteljicama naučila puno o kruhu i proizvodima.

Dani kruha obilježavaju se u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom. U sklopu Dana kruha u prostorijama škola postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i drugih krušnih proizvoda, različitog sjemenja te alata koji su se koristili u preradi žitarica, dok u vrtićima imamo lepezu krušnih proizvoda u obliku jedne izložbe.

Ove godine u Dječjem vrtiću “Bajka” u Vinkovcima bilo je uistinu svega, od malih krušnih proizvoda do velikih pogača, a miris toplog peciva i kruha ispunio je prostor ovog Dječjeg vrtića u Vinkovcima, koji uvijek obilježava razne obljetnice i sva djeca jedva čekaju kad su takvi dani jer onda pokažu sve svoje umijeće, posebice kao što je bilo u jasličkoj grupi ovog vrtića.

Mario KOKAJ
Najčitanije iz rubrike