Kultura
RAPSKO-NAŠIČKI UMJETNIK TIHOMIR MAROEVIĆ

Iz svoje privatne zbirke našičkom Zavičajnom muzeju donirao 28 slika
Objavljeno 20. listopada, 2017.
U zbirci je i reprezentativni portret Dore Pejačević, ulje na platnu iz 2009.

NAŠICE - Tihomir Maroević, rapsko-našički umjetnik, autor nekih od najljepših slika s motivom Našica, grada koji je dalekih 60-ih godina prošlog stoljeća izabrao kao mjesto života, svoje je sugrađane razveselio donacijom Zavičajnom muzeju Našice.

Iz svoje je privatne zbirke Muzeju donirao 28 slika - ulja na platnu, akvarela i laviranih tuševa. Prevladavaju radovi u elegantnoj kombiniranoj tehnici - tuša i akvarela, po kojoj je Maroević najpoznatiji. Riječ je o slikama različitog formata nastalima ranih 90-ih te od 2002. do 2014., u likovnom bilježenju tema i motiva koje Maroević pronalazi uglavnom u zavičajnom krajoliku, u Našicama i Rabu. U doniranoj zbirci je i reprezentativni portret Dore Pejačević, ulje na platnu naslikano 2009.

Zavičajni muzej zahvalio je Tihomiru Maroeviću na velikodušnoj donaciji izložbom doniranih slika, koja se može pogledati do 22. listopada.

- Nakon desetljeća života u našem gradu, u kojem je kao likovni pedagog odgajao generacije učenika, Zavičajni muzej Našice sa zahvalnošću prima donaciju kojom se Tihomir Maroević oprašta od našičke sredine i vraća se u Rab, gdje je proveo djetinjstvo – istaknula je ravnateljica Muzeja, Silvija Lučevnjak, koja je podsjetila i na Maroevićev životni i slikarski put. Dodala je da će darovane slike biti uključene u galerijsku zbirku Kulturno-povijesnoga odjela.

- Slike će biti povučene u čuvaonicu, ali sam sigurna da će jednog dana dobiti poseban tretman u Muzeju i biti izložene u stalnom postavu – otkriva Lučevnjak.

Tihomir Maroević srdačno je zahvalio ravnateljici Silviji Lučevnjak i posjetiteljima na dolasku.

Snježana FRIDL

čuvaonica

MJESTO JE NA KOJEM ĆE BITI SLIKE

PROFESOR I RESTAURATOR

Tihomir Maroević (1937., Rijeka) diplomirao je na Pedagoškoj akademiji. Nakon dolaska u Našice 1967. zapošljava se kao profesor likovne kulture, a u mirovinu odlazi 2002. Radio je i kao restaurator, 1972. u Münchenu, kao i 1988. u radionici restauratora Alberta Fromma u Parsgbergu, u Njemačkoj. Izlagao je u Rabu, Našicama, Slatini, Zagrebu, Belišću, Bizovcu, Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Požegi, Orahovici i Dubrovniku, ali i u Geislingenu i Steinbronu u Njemačkoj te u Pečuhu. Sudionik je brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Dobitnik je nagrade Waldingerova salona 1997. Član je HDLU-a Osijek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike