Regija
NASTAVLJENO ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE U VUČJAKU

Nalazište iz sedmog stoljeća prije Krista
Objavljeno 19. listopada, 2017.

NAŠICE

Zadarski su arheolozi nakon dvije godine nastavili istraživanje lokaliteta Sadice – Golubovac u naselju Vučjak Feričanački kod Našica. Istraživanje je počelo 2015. i tada su pronađeni ostatci prapovijesnog naselja iz mlađeg kamenog doba. Pronađeni su ostatci keramičkog posuđa, sjekira i žrvnja te ukopi stupova od kuća. Predmeti potvrđuju da je riječ o do sada najvećem poznatom najstarijem prapovijesnom naselju na području općine Feričanci. Prema dosadašnjim spoznajama, kaže voditelj istraživanja Igor Kulenović sa Sveučilišta u Zadru, Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, pretpostavlja se da nalazište okvirno datira u sedmo tisućljeće prije Krista. Istraživanje tog prapovijesnog lokaliteta pomoći će da se upotpuni slika o ljudima koji su ovdje živjeli, načinu organizacije života i odgovoru na pitanje čime su se oni bavili.

U zaštitnim arheološkim radovima, arheolozima su se ovaj put pridružili i branitelji i stradalnici Domovinskog rata. Sve zajedno povezuje ih projekt “Arheološko istraživanje na lokalitetu Sadice – Golubovac kod Našica”, a koji je dobio potporu Ministarstva hrvatskih branitelja. Cilj projekta je rad na poboljšanju društvenog položaja braniteljske i stradalničke populacije, unaprjeđivanje njihove kvalitete života i radne funkcionalnosti aktivnostima na istraživanju, zaštiti, očuvanju i prezentaciji kulturne baštine. Nositelj projekta je Udruga udovica branitelja iz Domovinskog rata Našice, a partneri su Zavičajni muzej Našice, Sveučilište u Zadru, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata, Podružnica Osječko-baranjske županije, Udruga HVIDR-a i Turistička zajednica Grada.

- Arheološko istraživanje na lokalitetu Sadice – Golubovac zajednički je projekt udruga proizišlih iz Domovinskog rata grada Našica. Zajedničkim radom na terenu proučavamo kulturnu baštinu. Projekt se odvija u nekoliko faza i, nakon što smo lani obišli muzeje u Slavoniji i upoznali lokalnu baštinu, ove godine sudjelujemo u istraživanjima ovog lokaliteta s arheolozima. Sigurno da rad na terenu pridonosi boljoj psihofizičkoj rehabilitaciji braniteljske i stradalničke populacije – rekla je Snježana Marod, predsjednica našičke Udruge udovica branitelja iz Domovinskog rata.

I voditelj istraživanja Igor Kulenović slaže se da arheološko iskopavanje kao vrlo intenzivna društvena situacija može proizvesti pozitivne učinke.

- Zajedničkim snagama radimo na društvenokorisnoj stvari. U ovoj zajedničkoj akciji zapravo smo svi na dobitku, mi arheolozi, ali i branitelji i stradalnici. Udružili smo se na istraživanju lokalne povijesti i to je pozitivno i dobro. Ovo što smo započeli je novitet i posebnost, i raduje nas da nas povezuje kulturna baština – kaže Kulenović.

Iskapanje će trajati još nekoliko dana, a sve što se pronađe bit će dokumentirano i spašeno od zaborava. Očekuje se da će arheološko blago pronađeno na ovom nalazištu, koje se može svrstati u red potencijalno vrjednijih prapovijesnih lokaliteta istočne Hrvatske, biti predstavljeno i široj javnosti.S.Fridl

Arheolozima su se ovaj put pridružili i branitelji i stradalnici Domovinskog rata

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike