Crna kronika
NA CESTAMA PU VIROVITIČKO-PODRAVSKE

Od sedam poginulih na cesti pet je biciklista
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Tri su se nesreće dogodile petkom, a svi nastradali bili su od 48 do 68 godina

VIROVITICA - Pet biciklista poginulo je u Virovitičko-podravskoj županiji u ukupno sedam prometnih nesreća s poginulim osobama od početka ove godine. Posljednja takva nesreća zbila se 6. listopada, kada je u naletu tegljača smrtno stradala 62-godišnja biciklistica u slatinskom prigradskom naselju Donji Meljani.

- Iako je pet biciklista poginulo u prometnim nesrećama na bitno različitim lokacijama, po nekim karakteristikama radilo se o sličnim nesrećama. Tri su se prometne nesreće dogodile petkom, svi nastradali biciklisti bili su u dobi od 48 do 68 godina i uzrok svih prometnih nesreća bilo je upravljanje motornim vozilom neprilagođenom brzinom - kažu iz Policijske uprave virovitičko-podravske.

S obzirom na veliko povećanje broja smrtno stradalih biciklista u Virovitičko-podravskoj županiji, policija poziva sve sudionike u prometu na povećan oprez, poštovanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, a posebno na poštovanje prava biciklista kao najugroženije kategorije sudionika u prometu. To se naročito odnosi na poštovanje pravila prednosti prolaska, upravljanje vozilom propisanom i prilagođenom brzinom te na to da vozači ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, ne rabe mobitel u vrijeme vožnje i ne čine druge prekršaje koji su najčešći uzroci teških prometnih nesreća.

- S ciljem vlastite zaštite, upućuju se vozači bicikla na dosljedno poštovanje prometnih propisa koji se odnose na sudjelovanje biciklista u prometu. Naime, savjetujemo im vožnju po prometnim površinama namijenjenima za kretanje biciklista, korištenje reflektirajućih prsluka i svjetala na biciklu noću i u uvjetima smanjene vidljivosti na cestama svih kategorija te da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. Također upozoravamo bicikliste da ne upotrebljavaju mobitel tijekom upravljanja biciklom i ne čine druge prekršaje koji su najčešći uzroci teških prometnih nesreća u kojima stradavaju - pozvali su iz policije.

Sandra LACIĆ
POČINJU AKCIJE USMJERENE NA ZAŠTITU BICIKLISTA U PROMETU

Policajci iz PU virovitičke najavljuju akcije u kojima će pojačati sve preventivno–represivne aktivnosti, koje će posebno biti usmjerene na zaštitu biciklista u prometu. Tijekom akcije kontrolirat će se i kažnjavati će i vožnja svih sudionika u prometu pod utjecajem alkohola, nadzor brzine kretanja vozila, ali i nadzor nepropisne upotrebe mobitela, korištenja sigurnosnog pojasa i drugih oblika nepropisnog ponašanja u prometu te grubog nepoštovanja prometnih propisa.

policija

I BICIKLISTI MORAJU BITI OPREZNIJI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike