Novosti
PROCJENA AGENCIJE MOODY'S

Kreditori Agrokora mogu računati na povrat oko 35 % duga
Objavljeno 12. listopada, 2017.

Kreditori hrvatskog koncerna Agrokora mogu u prosjeku računati na povrat oko 35 do 65 posto potraživanja, ali bliže donjoj granici tog raspona, procijenila je agencija Moody's. Agrokor je početkom godine potonuo u krizu zbog manjka likvidnosti i golemog duga, zaprijetivši hrvatskom gospodarstvu, pa je Vlada odlučila intervenirati i imenovala je kriznu upravu, podsjeća Reuters.

“Prema našem će mišljenju Agrokorovim vjerovnicima vjerojatno u prosjeku biti isplaćena potraživanja u donjem dijelu raspona od 35 do 65 posto sukladno važećem rejtingu (kompanije) 'Ca'”, navodi Moody's u komentaru objavljenom u srijedu.

Revizija je ovog tjedna pokazala da je Agrokor prošlu godinu zaključio s netogubitkom od 11 milijardi kuna. Kompanija će tek objaviti ukupan iznos potraživanja, i to, kako se očekuje, ovog mjeseca. Nakon toga krizna uprava intenzivno će se pozabaviti prijedlogom nagodbe kreditora koji uključuju domaće i inozemne banke predvođene ruskom Sberbankom te vlasnike obveznica i dobavljače, napominje Moody's. “Budući da su mnogi kreditori već podnijeli tužbe protiv Agrokora u nekoliko zemalja, pregovori o takvoj nagodbi mogli bi potrajati”, drže u Moody'su, procjenjujući na temelju rejtinga 'C' da vlasnici neosiguranih obveznica u višem redu naplate mogu računati na povrat manje od 35 posto potraživanja.

U Agrokoru su priznali da je protiv njih podignut niz tužbi izvan Hrvatske, pri čemu je većinu njih podigao Sberbank. Mandat izvanredne uprave koju je imenovala Vlada trajat će maksimalno do sredine srpnja iduće godine i očekuje se da se u tom razdoblju kreditori nagode o potraživanjima jer je alternativa stečaj prehrambenog koncerna, navodi Reuters. Analitičari kažu da će nagodba rezultirati prodajom Agrokorova prehrambenog i maloprodajnog poslovanja i da će kreditori morati pristati na otpis dijela duga. Prema njihovoj je procjeni najmanje izgledna opcija zamjena duga za vlasnički udio. Lokalni dobavljači poručili su da su spremni otpisati do 15 posto potraživanja, što bi također moglo zakomplicirati pregovore jer Agrokorov maloprodajni lanac Konzum ovisi o robi koji isporučuju, napominje Reuters.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je izjavio kako se sada, nakon objave revizijskog izvješća Agrokora, treba okrenuti budućnosti te restrukturiranju sustava. “Treba se krenuti restrukturirati, treba ići od početka nagodbi da stabiliziramo sustav”, kazao je Burilović odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija. Kazao je i kako posljednji podatci o poslovanju Agrokorovih tvrtki ohrabruju i to je ono o čemu treba voditi računa. “Moramo zadržati stabilnost ovakvog jednog velikog sustava i tu je velika uloga na Vladi i povjereniku (Anti Ramljaku)”, rekao je Burilović te dodao kako se lex Agrokorom stabilizirao sustav i Vladi se tu mora dati priznanje. Danas, kada se prozivaju neki ljudi, treba se sjetiti što se događalo u trećem mjesecu kada je prijetilo urušavanje ne samo Agrokora i njegovih tvrtki nego i puno više tvrtki koje su vezane uz Agrokor, kazao je Burilović. H/D.Pav.

VLADA OČEKUJE RESTRUKTURIRANJE AGROKORA I POSTIZANJE NAGODBE

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da od izvanredne uprave Agrokora, nakon objave revizorskih izvješća, očekuje da nastavi s procesom restrukturiranja koncerna u suradnji s vjerovnicima i da dođe do nagodbe koja će omogućiti održivost poslovanja i zadržavanje radnih mjesta. Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na nedavnu objavu revizorskih izvješća za Agrokor i njegova povezana društva, Plenković je kazao da je stanje poslovnih knjiga i realno stanje otkrilo dubinu problema koji su postojali u koncernu. “Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja u RH reforma je per se i ona će obilježiti taj čistilišni transformacijski trenutak načina poslovanja u hrvatskom gospodarstvu. Mislim da je to najveća vrijednost”, rekao je Plenković.

KRAŠ NAPLATIO DIO DUGA

Iz Kraša su u četvrtak izvijestili da su njihova ukupna potraživanja od Agrokora iznosila 27 milijuna kuna od čega je dio naplaćen, a za ostatak se čeka ishod nagodbe. Inače, Kraš Grupa je u prvom ovogodišnjem polugodištu ostvarila dobit prije oporezivanja od 8,5 milijuna kuna, što je rast od 15,4 posto prema istom razdoblju lani, dok netodobit iznosi 6,7 milijuna kuna i viša je 27,2 posto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike