Novosti
POVJERENSTVO ZA AGROKOR

Miljenić: Saslušanja će biti javna,
volio bih da Todorić bude prvi
Objavljeno 11. listopada, 2017.
Most je ustrajao u tvrdnji da u istražno povjerenstvo nisu trebali ući bivši ministri i dužnosnici u MUP-u

Vezani članci

DOGOVOR U SABORU SDP-A I HDZ-A

Povjerenstvo će istraživati Agrokor od 30. listopada

MJESEČNO IZVJEŠĆE O STANJU U AGROKORU

Prihod Belja u prvih osam mjeseci 828 milijuna kuna

Nakon višemjesečnog natezanja između HDZ-a i SDP-a, u srijedu je Hrvatski sabor osnovao deveteročlano istražno povjerenstvo za Agrokor. Kako otkriva njegov predsjednik Orsat Miljenić, nekadašnji SDP-ov ministar pravosuđa, prvi sastanak održat će se već u četvrtak, iako povjerenstvo službeno s radom počinje 30. listopada.

Iz oporbenih redova u Povjerenstvu su i SDP-ov Gordan Maras, nekadašnji ministar poduzetništva, Mostov Nikola Grmoja, te Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), a iz saborske većine HDZ-ovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, te Stjepan Čuraj (HNS). Tajnica povjerenstva je HDZ-ova Marija Jelkovac. Svoj posao povjerenstvo mora završiti u šest mjeseci, a koga će sve pozvati da svjedoči i kojim redom, odlučuje samo.

113 glasova za

- Povjerenstvo odlučuje većinom, a ja kao predsjednik mogu samo moderirati rad. Moj prijedlog bit će da se sa svime ide javno, ne vidim razlog da bilo koje saslušanje, osim ako se ne radi o nekoj velikoj tajni, bude zatvoreno - kazao je Miljenić novinarima u Saboru. Upitan hoće li kao svjedoka pozvati i Zorana Milanovića, Miljenić poručuje: “Tko god je nešto loše radio, radio je loše. Nema moj, njezin, naš i njihov. Ako je u SDP-ovoj vladi nešto loše rađeno, onda je interes građana da to čuju i vide. I s tim nemam problema, kao što očekujem da kolege iz HDZ-a nemaju problema s nečijim saslušanjem. Ako treba zvati Zorana Milanovića, zašto ne? Ako treba zvati Plenkovića, zašto ne? Ako treba zvati Karamarka, onda ćemo ga zvat'. Nema 'svetih krava'.” Istaknuo je kako bi bilo dobro da Todorić bude prvi pred povjerenstvom.

O osnivanju povjerenstva Sabor je odlučio većinom glasova, sa 113 za, 13 suzdržanih i 11 protiv. Izglasavanju odluke prethodila je jednoipolsatna žustra rasprava o amandmanima SDP-a koji se tiču sastava i početka rada povjerenstva, u kojoj su se zastupnici međusobno prozivali, a manji klubovi prosvjedovali što su zaobiđeni u sastavljanju povjerenstva. Most je ustrajao u tvrdnji da u to tijelo nisu trebali ući bivši ministri i dužnosnici u MUP-u, odnosno policiji. Oni koji su trebali odgovarati pred povjerenstvom bit će u njemu, konstatira Bulj, koji smatra da bi to tijelo umjesto devet trebalo imati 15 članova.

Na istom je tragu i razmišljanje Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid). U povjerenstvu vidimo ljude koji su znali ili su morali znati, kaže Sinčić i drži da se, kad se već išlo na devet članova, trebalo držati načela proporcionalnosti, a o članovima je trebalo odlučivati na saborskom Odboru za izbor, jer ovako se radi o “parlamentarnom teroru” dviju najvećih stranaka. “One se dogovaraju, a nama mrvice koje ostaju”, zaključio je Sinčić.

Nikola Grmoja kaže da je Most prosvjedovao jer dio zastupnika nije bio uključen u konzultacije i jer nije bilo predstavnika HSS-a, žali da konzultacije nisu bile transparentnije i što su dvije velike stranke zaobišle manje. Zastupnicima koji nemaju predstavnike u povjerenstvu stavljam se na raspolaganje, rekao je Grmoja, opetujući kako je Most govorio o Agrokoru dok su drugi šutjeli, podizao kaznene prijave protiv Todorića, Hanfe...

Todorićeva poruka

SDP nas je zvao, ali dobio sam informacije da HDZ nije bio za to da netko iz HSS-a bude u povjerenstvu, uzvratio je Krešo Beljak (HSS), navodeći da mu je jasno zašto osobno nije prihvatljiv. Jasno mi je da u 27 godina postoji sprega politike i velikog kapitalističkog koncerna stvorenog na pljački hrvatske imovine, izjavio je Beljak.

HDZ-ov Branko Bačić demantira ga: “Dajući sebi na važnosti Beljak insinuira da je Klub HDZ-a izričito tražio da on ne bude član. To nije točno, mi smo samo tvrdili da će bivši ministri, uđu li u povjerenstvo, biti u potencijalnom sukobu interesa”.

Zlatko Hasanbegović (NZH) naglašava da sastav povjerenstva nije rezultat konzultacija svih klubova, nego obiteljsko-stranačkog dogovora SDP-a i HDZ-a, odnosno Arsena Bauka i Branka Bačića. Zbog političke i društvene važnosti predlaže da u povjerenstvo uđu predstavnci svih zainteresiranih klubova, razmjerno broju zastupnika, u protivnom će ga, kaže, držati “obiteljskom farsom”.

- Razmišljali smo da i vi budete u tom povjerenstvu, no kako je Agrokor osnovan 1976., a ne '41., zaključili smo da vas neće zanimati - uzvratio je Hasanbegoviću Arsen Bauk (SDP).

Osnivanje povjerenstva za Agrokor na svome je blogu pozdravio Ivica Todorić, ocijenivši da će ono rasvijetliti sve okolnosti i uloge pojedinaca, politike i, kako navodi, ulogu HNB-a te ostalih aktera.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Davor Bernardić

predsjednik SDP-a

PRED POVJERENSTVO MORAT ĆE PLENKOVIĆ, DALIĆ, MARIĆ, PETROV...

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je da će pred istražnim povjerenstvom morati odgovarati premijer Andrej Plenković, Ivica Todorić, ministri Martina Dalić i Zdravko Marić, pa i Mostov čelnik Božo Petrov. Bernardić je ustvrdio da je SDP nakon tri mjeseca agonije uspio natjerati HDZ da pristane na istražno povjerenstvo, što je teško izvojevana bitka, ali ne bih ju nazvao SDP-ovom ili svojom pobjedom. Mislim da je ovo tek početak teškog rada za bolju, pošteniju, odgovorniju i drugačiju Hrvatsku, u kojoj neće biti moguće sakriti 20 milijardi kuna bez da to itko zna, i u kojoj neće biti moguće napisati 'lex Agrokor' bez da se to ikoga pita, rekao je. Upitan hoće li i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović morati odgovarati na pitanja povjerenstva, s obzirom na to da je Akrokor kupio Mercator u vrijeme njegove vlade, a i Sberbanka je tada dala veliki kredit Agrokoru, Bernardić je kazao da SDP ni od čega ne bježi niti se skriva, a to što je netko bio ministar ili premijer nije presudno.