Novosti
U PORASTU JE I POTRAŽNJA

Cijene nekretnina opet rastu, tržište živnulo i u Osijeku
Objavljeno 13. listopada, 2017.
Osječki posrednici tvrde kako bilježe više upita, a veći je i broj novih stanova

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u drugom tromjesečju ove godine, dakle tijekom proljeća i početkom ljeta, za 3,7 posto u odnosu prema prethodnom kvartalu. Znatno je to brže nego u razdoblju siječanj - ožujak, kada je rast iznosio 0,1 posto, pokazuju netom objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Cijene stambenih objekata u tom drugom kvartalu u odnosu prema prvom u prosjeku su više u Zagrebu dva posto, na području Jadrana 4,2 posto, a za ostale krajeve, dakle i za Slavoniju - 5,7 posto.

Iako se to vrijeme podudara s objavom da će država krenuti u akciju subvencioniranja kredita za kupnju prvog stana ili kuće, analitičari tržišta nekretnina kažu kako to nije jedini i presudni razlog, tržište se nakon višegodišnjeg stagniranja jednostavno probudilo. Isto vrijedi i za Osijek.

- Osjeti se to u svim segmentima. Primjerice, mi agenti posrednici bilježimo sve veći broj upita i razgleda nekretnina koje su ponuđene na prodaju, bilježi se dakle povećana potražnja, pa naposljetku i kupoprodaja. S druge strane, i građevinski su investitori živnuli, cijele ove godine znatno je veći broj novosagrađenih stanova i otvorenih gradilišta. Svi segmenti ove djelatnosti su živnuli, iako je i sama akcija državnog subvencioniranja dala svoj doprinos - kaže Krunoslav Šabić iz osječke agencije Tasman nekretnine.

Njegov stav potvrđuje i to što se cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj kreću u skladu s trendovima na europskom tržištu. Najnovije izvješće Eurostata pokazalo je da su u drugom tromjesečju ove godine cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina u EU u cjelini porasle za 4,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, nakon što su u prethodnom kvartalu porasle za 4,3 posto na godišnjoj razini.

Među zemljama EU-a najizrazitiji rast cijena u drugom je kvartalu na godišnjoj razini zabilježen u Češkoj, za 13,3 posto. S dvoznamenkastim stopama rasta slijede još samo Irska i Litva, gdje su cijene na godišnjoj razini porasle za 10,6, odnosno 10,2 posto. Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Italiji, za 0,2 posto.

- Kada govorimo o lokalnom, osječkom tržištu, ono što je zanimljivo je kako bilježimo gravitiranje kupaca prema Osijeku, i to pretežito iz obližnjih slavonskih gradova. Kupci dolaze, od Našica i Đakova, Slavonskog Broda, pa i Slatine. Dijelom je riječ o već uobičajenoj kupnji stanova za studente, ali bilježi se i doseljavanje radi zaposlenja u Osijeku - precizira Šabić.

Sve ovo zaključno upućuje kako nije samo riječ o trendu kratkog daha nego o svojevrsnom vraćanju u normalu.

Dario KUŠTRO

3,7

posto porasle su cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine u odnosu prema prethodnom kvartalu

4,4

posto porasle su u Europskoj uniji cijene stambenih nekretnina na godišnjoj razini

veća potražnja

RAST BI MOGAO IMATI VEZE SA SUBVENCIONIRANIM KREDITIMA

ENERGETSKA OBNOVA: UGOVORI ĆE SE POTPISIVATI DO KRAJA STUDENOGA

U sklopu Poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, od ukupno 620 predanih prijedloga, njih 596 zadovoljilo je kriterije prihvatljivosti te je Ministarstvo do sada izradilo i otpremilo korisnicima 579 odluka o financiranju. Preostalih 17 su ili odustali ili su u fazi prigovora. Od projekata koji su zaprimili odluku o financiranju, njih 115 se odnosi na prijavitelje iz četiri slavonske županije. No od navedenih 115 odluka o financiranju, dosad je sklopljeno samo 37 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava. Odnosno, na razini Hrvastke ukupno je potpisano 174 ugovora, pa se postavlja pitanje može li to ugroziti provedbu projekta. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja odgovaraju kako je od upravljačkog tijela zatraženo i dobiveno produženje roka za potpisivanje svih ugovora do 30. studenoga ove godine. “Produženje roka za potpisivanje ugovora neće ugroziti provedbu projekata, odnosno realizaciju pojedinih projekata, jer rok od 18 mjeseci započinje danom potpisivanja ugovora”, pojašnjavaju u Ministarstvu. Među dosad potpisanim ugovorima s područja Slavonije prednjače ugovori za obnove zgrada u Požegi i Našicama (uključujući i jednu zgradu u Markovcu Našičkom). Šest je zgrada u Osijeku.

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti