Novosti
VLADA OČEKUJE UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI:

Vidljiva težina problema koje je stvorio Todorić
Objavljeno 9. listopada, 2017.

Vlada je u ponedjeljak, nakon objave revidiranih financijskih izvještaja Agrokor Grupe i Agrokora d.d., priopćila kako izvještaji ukazuju na nepravilnosti i nezakonitosti te kako od izvanrednog povjerenika očekuje da poduzme sve zakonom propisane radnje kako bi se utvrdila odgovornost. “Vlada očekuje da nadležne institucije svoj posao obave savjesno, odgovorno i u primjerenim rokovima”, kaže se u priopćenju.

Revidirana financijska izvješća, prema Vladinoj ocjeni “jasno pokazuju dubinu i težinu problema koje je u Agrokoru stvorio njegov vlasnik Ivica Todorić zbog kojih se cijela grupacija Agrokor našla na rubu stečaja”.

Financijska izvješća za 2016., koje je revidirala ugledna međunarodna tvrtka PriceWaterhouse Coopers, dodatno potvrđuju s kakvom je opasnošću bilo suočeno hrvatsko gospodarstvo i pokazuju kakav je doprinos očuvanju stabilnosti cjelokupnog gospodarstva osigurao Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, ističe Vlada. “Zakon je spriječio nekontrolirani stečaj Agrokora, kao i njegove učinke za hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Zakonom i postupkom izvanredne uprave očuvana su radna mjesta, spriječeno je prelijevanje sistemskih rizika na cijelo gospodarstvo te je sačuvana stabilnost gospodarskog sustava u cjelini. Time su stvoreni i preduvjeti za nastavak gospodarskog rasta”, navodi se u priopćenju. Dodaje se kako se financijsko, operativno i poslovno restrukturiranje provodi bez trošenja novca poreznih obveznika. “Pred Agrokorom i njegovim vjerovnicima je rad na nagodbi koja će odgovoriti na pitanje razrješavanja golemih dugova kompanije, čemu pozitivan doprinos daju rezultati izvanredne uprave u proteklih šest mjeseci”, zaključuje se.

Komentirajući izvješće ministrica gospodarstva Martina Dalić u ponedjeljak je rekla kako je “rezultat izvanredne uprave stabiliziranje i pozitivni trendovi kompanija, a ono što se nalazi pred povjerenikom je postizanje nagodbe s vjerovnicima”.

- To će biti težak proces, ali sada je bitno da je potrebno okrenuti se prema tom cilju i postizanju nagodbe - rekla je Martina Dalić. H/D.Pav.

Martina Dalić

ministrica gospodarstva

TODORIĆ JE KRIV ZA SVE ŠTO JE AGROKOR DOVELO NA RUB STEČAJA

“Ovi podaci pokazuju zašto je Todorić s cijelom upravom zatražio primjenu 'lex Agrokora'. Osim onoga što smo svi vidjeli u obliku praznih polica u Konzumu, Todorić i uprava znali su kakvo je pravo stanje njihovih knjiga. To su pravo stanje na neistinit način pokazivali, a služilo je za dobivanje kredita sve do trenutka dok to dalje više nije bilo moguće. Zato je i ovo konačna potvrda koliko je 'lex Agrokor' pridonio očuvanju stabilnosti gospodarstva, jer je Agrokor bio zreo za stečaj”, komentirala je izvješće revizije ministrica gospodarstva Martina Dalić. Na novinarski upit je li Porezna uprava trebala znati za ovakve malverzacije u Agrokoru, kazala je: “Teško mi je to reći, jer ono što smo vidjeli revizorsko je izvješće. Zašto banke koje su kvalificirane i stručne u analizi financijskih izvješća nisu opazile nedostatke - ne znam. Zašto, na koji način, i zbog čega to nije bilo detektirano od prethodnih revizora, meni je teško reći”. Zaključila je kako izvješća pokazuju da je Todorić kriv za sve što je Agrokor dovelo na rub stečaja.

Najčitanije iz rubrike