Kultura
FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

U Vukovar iz godine u godinu stižu veliki komorni glazbenici
Objavljeno 9. listopada, 2017.

U gradu na Dunavu održan je 19. zaredom nadaleko poznati Vukovarski festival komorne glazbe.

Podizanjem festivalske zastave u perivoju Eltzova dvorca u povijesnoj jezgri Vukovara te koncertom klavirskog dua Sabine Zelić i Rusterna Kudoyarova u mramornoj dvorani dvorca Eltz započeo je 19. Vukovarski festival komorne glazbe, nastavio se u dvorani Hrvatskog doma, gdje je nastupila Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Krešimira Batinića i uz nastup sopranistice Ive Krušić, a na kraju posljednjeg dana u crkvi sv. Filipa i Jakova na orguljama su nastupili mladi umjetnici Josipa Bilić i Krešimir Klarić.

Iz pepela

Festival je utemeljen 1999. s ciljem obogaćivanja glazbenog života grada Vukovara u vrijeme kada je Vukovar još bio ruševina i tek se polako dizao iz pepela.

- Mi smo s festivalom bili u prilici rasti zajedno s gradom, prvi festival održan je u razrušenom prostoru dvorca Eltz, a sljedeće, 2000. godine festival smo održali u crkvi sv. Filipa i Jakova. Festival se danas održava u obnovljenom zdanju dvorca Eltz, Hrvatskog doma kao i crkve sv. Filipa i Jakova. Nama je itekako značajno da smo tijekom razvoja festivala uključivali mlade iz Glazbene škole Vukovar, gdje su neki već postali renomirani glazbenici i pjevači - rekla je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar i Vukovarskog festivala komorne glazbe.

I ove je godine umjetnička ravnateljica Vlasta Gyura, dobitnica Vukovarskog svjetla slobode za poseban doprinos u kulturi grada Vukovara.

– Ove smo godine imali tri večeri kao što je nekada bilo uz savršen omjer između komornog i filharmonije koja je bila u sredini zbivanja. Pijanist Rustern Kudoyarov iz Rusije specijalno je došao u Vukovar samo zbog Festivala, što samo govori o velikom značaju samog Festivala. Kod odabira izvođača za Vukovarski festival komorne glazbe uvijek se povodim za tim je li netko postigao uspjeh, kakav uspjeh i sve se to u konačnici mora uklopiti u jednu programsku koncepciju. Trudim se da publika koja ima tri večeri priliku slušati, da ne sluša uvijek isto, da bude različitosti - rekla je Vlasta Gyura, umjetnička ravnateljica.

Prema riječima Vlaste Gyure, zainteresiranost izvođača za dolazak u Vukovar je golem, uvijek se u principu četiri mjeseca prije raspituju izvođači kad će biti i tko može sudjelovati.

Tradicionalno

Grad Vukovar uvijek je stajao uz Vukovarski festival komorne glazbe, a pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara Marina Sekulić ovom prigodom je rekla:

- Ovo je jedna tradicionalna manifestacija koja je došla do svog 19. izdanja, a Gradski muzej Vukovar zajedno s Hrvatskim domom organiziraju ovaj Festival visoke kulturne vrijednosti. Možemo biti ponosni da iz godine u godinu možemo ugostiti velike glazbenike komorne glazbe, komorne ansamble, a prije svega Zagrebačke filharmonije - rekla je Sekulić.

Na kraju recimo da su utemeljitelji festivala 1999. godine bili Gradski muzej Vukovar, Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska paneuropska unija te Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Pokrovitelj festivala je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, umjetnička ravnateljica - izbornica festivala je Vlasta Gyura, ravnateljica Festivala je Ružica Marić, a producentica festivala Ivanka Miličić, dok su organizatori Gradski muzej Vukovar i Hrvatski dom.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike