Regija
LUKA JURIŠA NIŽE USPJEHE

Prvi Đakovčanin koji će na studij tambure na osječkoj Akademiji
Objavljeno 26. rujna, 2017.
Luka svira u čak tri KUD-a, solirao je i na Šokačkoj rapsodiji u dvorani “Lisinski”

ĐAKOVO - Iako će uskoro napuniti (samo) 19 godina, mladi Đakovčanin Luka Juriša svojom ljubavlju prema notama već je odavno ostavio trag u hrvatskoj glazbi, no nastavlja se uspinjati “glazbenim crtovljem”. Nakon što je u Đakovu završio osnovnu glazbenu školu, a u Požegi i srednju, gdje mu je glavni instrument bio brač, a svirao je i ostale, tog mladog glazbenika Đakovčani će, osim po izvanrednim nastupima, pamtiti po još nečemu. Naime, Luka je prvi polaznik đakovačke glazbene škole koji je ovih dana upisao novi studijski program na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, na Odsjeku za novu glazbu Umjetničke akademije, a što drugo nego – tamburu, koja se od ove godine prvi put u RH pojavljuje kao akademski instrument. Iza njega su brojna glazbena natjecanja, gdje je u pravilu pobjeđivao ili bio pri samom vrhu. Podsjetio nas je na neke od njih te otkrio kojim putem dalje želi ići.

- U osnovnoj glazbenoj školi nastupao sam na raznim natjecanjima, samostalno i s orkestrom, pod vodstvom profesora Tomislava Radičevića. U srednjoj glazbenoj školi u Požegi sudjelovao sam na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima te smotrama tamburaša. Na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja održao sam javni maturalni koncert i stekao kvalifikaciju glazbenik tamburaš - kaže Luka.

- Za napredovanje potrebna su i dodatna usavršavanja, što se postiže sudjelovanjem na seminarima i ljetnim školama, gdje dolaze izvrsni predavači. Tako sam 2015. godine bio sudionik Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća na otoku Braču, gdje je tamburu vodio profesor Veljko Valentin Škorvaga. Polaznik sam i raznih seminara, gdje sam učio svirati tradicijska glazbala. Na Seminaru folklora Panonske zone u Vinkovcima položio sam ispit za svirača tambure samice i predavača za tamburu samicu. 2017. godine postajem predavač grupe svirača za tamburu samicu - dodaje.

U slobodno vrijeme Luka je uključen i u rad folklornih društava: KUD Tena iz Đakova, KUD Vila Velebita iz Požege, te KUD Širokopoljac iz Širokog Polja. Od nastupa, kaže, želi istaknuti onaj 2015. godine na Šokačkoj rapsodiji u dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, gdje je, uz sviranje brača u orkestru, nastupio i kao solist na tamburi samici.

- Želio bih se u životu baviti glazbom i postati školovani glazbenik, koji će svoje znanje prenositi budućim generacijama - poručuje Luka.

Maja MUŠKIĆ
Brojne nagrade i priznanja

Iza Luke su brojne nagrade i priznanja, podsjećamo samo na neke od njih. Na međunarodnim natjecanjima tamburaša solista osvojio je 1. nagradu i zlatnu medalju u 3. klasičnoj kategoriji za brač - Požega (2014. godine); 1. nagradu i brončanu medalju u 3. kategoriji za brač - Subotica (2015. godine); 1. nagradu i srebrnu medalju u 4. kategoriji za brač - Požega (2016. godine). Na HDGPP državnom natjecanju kao solist osvojio je 1. nagradu u 4. kategoriji za brač - Dubrovnik (2015. godine); 1. nagradu u 5. kategoriji za brač - Zagreb (2017. godine). Na međunarodnom natjecanju komornih sastava osvojio je 1. nagradu i zlatnu medalju, te Grand Prix u 2. kategoriji - Subotica (2017. godine)...

Možda ste propustili...

LJETO U VUKOVARU NUDI BROJNE ZABAVNE I EDUKATIVNE SADRŽAJE

Sportski kamp, koncerti, 12. Vukovar film festival...

I CRKVENI ZBOR BELJEVINE U "KOCKICAMA"

Župnik bi kosu obojao crveno da nije pokopa

Najčitanije iz rubrike