Kultura
DRAVA ART BIENNALE:

Organizirana uspješna Osječka šetnja uz Dravu
Objavljeno 26. rujna, 2017.
Zainteresirani su građani od arhitekata imali priliku otkriti kako se Osijek tijekom stoljeća razvijao uz Dravu

Muzej likovnih umjetnosti kroz sudjelovanje kustosice Valentine Radoš uključio se u likovnu manifestaciju pod nazivom Drava Art Biennale koju organizira Muzej grada Koprivnice. Budući da je glavna tema te manifestacije voda, kao nešto bez čega ne možemo, ove je godine ta tema vezana uz mjesta na kojima su pojedini gradovi smješteni te kako su rijeka, jezera i more utjecali na identitet tog naseljenog mjesta.

Na identitet grada Osijeka zasigurno je uvelike utjecala naša rijeka Drava, stoga je ovih dana organizirana Osječka šetnja uz Dravu. Više o pozadini projekta otkrila nam je ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti Jasminka Mesarić.

- Kolegice iz Koprivnice uoči otvorenja izložbe sredinom listopada u svome su gradu organizirale nekoliko različitih događanja kako bi potaknule zainteresiranost svojih sugrađana za Drava Art Biennale. Budući da smo i mi dio manifestacije preko naše kustosice, zamolili su da se uključi i Muzej likovnih umjetnosti. Smatrali smo da bi bilo naljepše organizirati jednu ovakvu šetnju i upoznati zainteresirane građane da iz prve ruke onih koji su najkompetentniji, a to su arhitekti našega grada, doznaju zbog čega je Osijek upravo takav kakav jest, zašto je smješten uz Dravu, kako se Osijek tijekom stoljeća razvijao uz Dravu i slične odgovore. Mislim da je ova šetnja uspješna, dosta nas se okupilo i ovo će biti naš doprinos likovnoj manifestaciji koju prenosimo u naš muzej u srpnju sljedeće godine - rekla nam je Mesarić.

Drava Art Biennale nastavak je projekta Drava Art Annale koji je trajao od 2003. do 2007. godine, a koji se 2013. ponovno obnavljao u bijenalnom karakteru i vodi ga kustoski tim. Više o DAB-u doznali smo od kustosice Muzeja grada Koprivnice.

- Naš je cilj tematizirati vodu u najširem smislu, odnosno kroz umjetnost pokušati kritički sagledati sve probleme koji se uz vodu mogu pronaći. Tako smo se već 2015. godine bavili temom vode kao osnovnog ljudskog prava i javnog dobra, a to nastavljamo i ove godine, samo što se malo uže specijaliziramo pa se bavimo vodom u javnom prostoru, odnosno na koji način voda utječe na oblikovanje i konstruiranje grada. To je okosnica našeg poziva za suvremene umjetnike koji se prijavljuju na javni natječaj, naš ih kustoski tim potom odabire i izložba suvremenih autora je finalna aktivnost našeg projekta. No, trudimo se imati aktivnosti tijekom cijele godine, uključujemo različite stručnjake i lokalnu zajednicu kroz različit tip aktivnosti kako bismo pokušali što više senzibilizirati ljude za suvremenu umjetnost, ali i za probleme vode - pojašnjava Valentina Radoš.

Adrian ANDREJEK

voda

GLAVNA TEMA MANIFESTACIJE

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike