Novosti
MILAN BANDIĆ U “NEDJELJOM U DVA”:

"Za dom spremni" neće biti u Zagrebu
Objavljeno 24. rujna, 2017.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" poručio kako se u Zagrebu neće dogoditi da se postavi ploča ili spomenik s natpisom "Za dom spremni".

Bandić je na pitanje novinara što će biti ako se u Zagrebu kao i u Jasenovcu, a sada i u Novskoj, pojavi zahtjev za spomen-pločom nekom HOS-ovcu na kojoj bi pisalo "Za dom spremni", Bandić je odgovorio da u Zagrebu postoji spomenik HOS-u u Kustošiji, ali da nema natpisa "Za dom spremni". "Mi imamo spomenik u Kustošiji, gdje ispraćamo bicikliste. Svake godine, već 18. godinu ispraćam ih u Vukovar. Tamo nema 'Za dom spremni'", rekao je Bandić.

Upitan je li moguće da se nešto takvo pojavi, Bandić je rekao da gradonačelnik predlaže Povjerenstvu u Gradskoj skupštini za tu vrstu natpisa, ploča i spomenika, a on uvijek vodi računa o tome koga predlaže.

"Mogu reći dok sam u ovoj razini svijesti i ravnoteže, da se to u Zagrebu neće dogoditi", poručio je Bandić.

Na pitanje o prijedlogu Zlatka Hasanbegovića, gradskog zastupnika iz stranke Neovisni za Hrvatsku, koja mu je koalicijski partner da se mijenjaju imena i drugih ulica i trgova, primjerice Masarykove ulice, Bandić je rekao kako misli da - ako će se Hasanbegović puno baviti poviješću, onda će mu priuštiti da se bavi samo poviješću.

Novinar Aleksandar Stanković upitao je Bandića hoće li u nekoj doglednoj budućnosti razmisliti o toj koaliciji, Bandić je ponovio kako je rekao da je "danas koalicija jedna, a sutra je druga", te poručio da svoj svjetonazor neće mijenjati.

Najavio je da će vratiti bistu Ivi Loli Ribaru i Sedam sekretara SKOJ-a u Zagrebu te obnoviti spomenik "Cvijet" u Jasenovcu i uputiti pismo premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi da to naprave. "To je antifašizam na djelu, a drugo je retorika", poručio je Bandić. U svezi sa svojim predizbornim obećanjima iz 2013. koje nije ispunio, Bandić je poručio da će ih ispuniti do 2021. godine.H

Referendum o Titu nitko nije želio

Novinar je Bandića pitao i zašto je odustao od referenduma o promjeni imena Trga maršala Tita. Bandić je rekao da bi održavanje referenduma bilo najdemokratskije rješenje, ali kada je vidio da za to nema većinu u Gradskoj skupštini, prijedlogom da se taj trg preimenuje u Trg Republike Hrvatske riješio je to pitanje. Istaknuo je i da nije ni pod kakvim pritiskom mijenjao ime Trga maršala Tita.

- Tito je od 1941. do 1945. bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i priveo Hrvatsku na stranu pobjednika antifašističke koalicije. Od 1945. do 1948. bio je na čelu iste te partije i pokreta koja je činila goleme zločine. Neka povijest i ovo Vijeće za suočavanje s poviješću (...) o tome nešto kažu - istaknuo je Bandić.

Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

Najčitanije iz rubrike