Kultura
MUZEJ SLAVONIJE OSIJEK

Otvorena izložba o životu i djelu svetog Ladislava
Objavljeno 22. rujna, 2017.

Mađarska slavi Godinu kralja svetog Ladislava iz dinastije Arpadovića, jednog od najznačajnijih ugarskih vladara, koji je igrao važnu ulogu i u zajedničkoj hrvatsko-mađarskoj povijesti.

Tim je povodom u četvrtak, 21. rujna u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije Osijek postavljena izložba "Čistom vjerom, čvrstom rukom”, koja prikazuje Svetog Ladislava kao prvaka vjere i junaka domovine, a nastala u zajedničkoj organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku i Muzeja.

- Izložba se sastoji od dva dijela. Prvi dio je povijesni i govori o životu i djelu svetog Ladislava, a drugi dio prikazuje freske o njemu. Naime, nakon što je proglašen svetim, krajem 12. stoljeća, po cijelom tadašnjem Ugarskom Kraljevstvu, a i sto tako i po Hrvatskoj, najvećim dijelom u srednjovjekovnoj Slavoniji, ali i Dalmaciji, razvio se kult štovatelja svetog Ladislava – kaže dr. Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu, dodavši kako je riječ o srednjovjekovnim gotičkim freskama iz 14. i 15. stoljeća iz različitih dijelova povijesnog Ugarskog Kraljevstva, koje prikazuje njegov život i svetačke legende o njemu.

Ladislav je osnovao čak tri biskupije, a jedna od njih je i Zagrebačka. Upravo osnivanjem biskupije u Zagrebu krajem 11. stoljeća sveti Ladislav je tako tome gradu postavio preduvjete da jednoga dana postane kulturno, vjersko i političko središte hrvatskoga naroda. U svom pozdravnom govoru Ena Obradović, ataše za ekonomske odnose Generalnog konzulata, istaknula je kako utjecaj utvrđivanja Mađarskog Kraljevstva i kršćanstva priznaju kako povjesničari tako i geografi srednjeg vijeka, dok je u ime gradonačelnika i svoje osobno okupljene pozdravila i dogradonačelnica Žana Gamoš istaknuvši pritom izuzetni značaj svetog Ladislava u hrvatskoj povijesti.

Ravnatelj MSO-a Denis Detling poručio je kako je ova izložba nastavak dobre suradnje između Hrvatske i Mađarske, a u okviru izložbe, Muzej je prigodno izložio i dio građe iz tog vremena iz svog fundusa. Izložba se može pogledati do sredine listopada, kada se seli u Trogir.

Jasenka PEJAKOVIĆ

dr. Dinko Šokčević

ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu

Ladislav je proglašem svetim u srednjem vijeku ne samo zbog čuda vezanih uz njega prema vjerovanju tadašnjeg puka nego ponajprije zato što je učvrstio kršćanstvo u Ugarskom Kraljevstvu. Borio se protiv poganskih nomadskih naroda koji su napadali tadašnju Ugarsku, gdje se javlja onaj drevni antagonizam – borba svjetla i tame, a na izloženim freskama se to i prikazuje.

nastavak

DOBRE SURADNJE HRVATSKE I MAĐARSKE

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike