Novosti
SASTANAK FRONTEX-A U ZAGREBU

Nema naznaka za ponovno oživljavanje balkanske rute
Objavljeno 22. rujna, 2017.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak u Zagrebu tijekom održavanja skupa Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) da nema nikakvih naznaka oživljavanja balkanske rute u smislu nekih novih migrantskih valova.

"S te strane javnost može biti mirna. Ako bi se bilo što promijenilo, hrvatska policija integrirana je u europski sustav, prepoznata je, ne bi bila ni izabrana kao mjesto održavanja ovako važnog skupa", odgovorio je ministar novinarima na pitanje ostaje li migracijska kriza u 2018. najveći izazov što se tiče granica za zapadni Balkan, Hrvatsku i članice FRONTEX-a. Ministar je također dodao kako je siguran da će s hrvatske strane biti ispunjeni svi tehnički uvjeti glede ulaska Hrvatske u schengenski prostor. Za migracijsku krizu rekao je da je sigurno potaknula bolju suradnju po pitanju suočavanja s eventualno velikim migrantskim valovima. Ministar je odbacio kao netočne podatke da na području Vukovara, preko zelene granice svakog tjedna prelazi 500-tinjak migranata koje onda policija traži u okolnim selima.

“To nije istina, granična policija radi svojoj posao na način da štiti i zelenu i sve druge granice, kao i suverenitet Hrvatske u graničnom području”, rekao je Božinović. Ustvrdio je kako su spremni za suočavanje sa svakom vrstom ilegalnih prelazaka granice. “To uopće nisu takvi brojevi i mi to vrlo efikasno rješavamo i zato možete biti mirni”, rekao je.

Zamjenik direktora FRONTEX-a Berndt Koerner rekao je odgovarajući na novinarska pitanja da je situacija na Sredozemlju pod nadzorom, ali granična služba treba biti na oprezu.

Koerner se složio s ministrom da se situacija na zapadnom Balkanu popravila, ali drži da i dalje treba biti na oprezu oko pojave alternativnih ruta. Čuli smo, rekao je Koerner, za zadnje incidente na Crnom moru i za mogućnosti preusmjeravanja rute izravno prema Italiji pa stanje treba pozorno pratiti.H

Pakistanci pritvoreni zbog krijumčarenja migranata

Dvojica Pakistanaca u dobi od 28 i 29 godina pritvoreni su zbog sumnja da su na hrvatski teritorij prokrijumčarili najmanje 47 migranata i tako zaradili oko 350 tisuća kuna, izvijestila je u četvrtak zagrebačka policija. Dodaju da su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja Pakistanci predani pritvorskom nadzorniku, dok je Uskoku podnesena kaznena prijava zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije i potpisnici Shengenskog sporazuma. U policiji kažu da nastavljaju kriminalističko istraživanje "u cilju utvrđivanja drugih zasad nepoznatih osoba uključenih u počinjenje navedenih kaznenih djela te svih drugih relevantnih okolnosti".

Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika