Sport
SP U VESLANJU

Po medalje nakon Irme
Objavljeno 21. rujna, 2017.
Braća Sinković u novoj disciplini, ali sa starim željama

Hrvatski veslački trojac, Damir Martin te Martin i Valent Sinković, u Floridi se pripremaju za nastup na Svjetskom prvenstvu koje je na rasporedu od 24. rujna do 1. listopada.

Dečki su u Ameriku otišli “punog kufera” ambicija. Sinkovići su pokorili svijet u dvojcu na pariće, uzeli sve što se može uzeti u toj disciplini, od olimpijskog preko svjetskog do europskog zlata, i onda odlučili kako je vrijeme za nešto novo. Nakon zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju, sjeli su u dvojac bez kormilara i u novoj disciplini žele nastaviti gdje su stali. Pobjeđivati i biti bolji od svih.

Zlato i samo zlato

- Idemo po zlato - najavio je Valent. - Zašto skrivati ono za što se pripremamo. Okolina to ne očekuje, jer nam je ovo prva godina u novoj disciplini, ali zašto se ne bismo pokušali boriti za prvo mjesto - optimističan je Valent. Na bratovom tragu je i Martin Sinković.

- Jedva čekam početak prvenstva. Dobro nam je sjela promjena. Iza nas je dugo ljeto s mnogo treninga i priprema, spremni smo i imamo isti osjećaj kao i kada smo veslali u dublu.

Trener Nikola Bralić vjeruje u braću, ali isto tako zna kako nije jednostavno iz dvojca na pariće otići u onaj “bez”, pa pokušava biti prizeman.

- Ja bih sada prihvatio bilo kakvu medalju. Mi smo na putu prema olimpijskim igrama u Tokiju i to je ono za što se spremamo. Sada je samo bitno biti blizu onoga što želimo. Što je bilo najteže? Znao sam što ih čeka, ali oni nisu. Najviše problema imali su s rotacijama i ravnotežom. Međutim, popravili su tehniku i sada ponovno veslaju dobro i opušteno - dodao je trener zlatne braće Nikola Bralić.

Sinkovići su brzi, moćni, uveslani..., osjetno brži nego ove sezone na Svjetskom kupu u Luzernu kada su bili drugi. Međutim, ovo im je nova disciplina, a i ne treba zaboraviti kako je Valent propustio početak sezone zbog ozljede. Bilo je problema s prilagodbom na samo dva vesla, na novu tehniku i čamac, to se moglo i očekivati, a opet s njima se nikada ne zna. Ako su potpuno “fit”, ako “polude”, mogu dobiti bilo koga pa čak i u trenutku kada se od njih ne očekuje najsjajnija medalja. Zlato je želja, ali, kako kaže Bralić, bit će dobra medalja bilo kakvog sjaja.

Ono najbolje za kraj

Damir Martin vesla u svom samcu i dobar rezultat bio bi kruna turbulentne 2017. Bilo je u ovoj godini svega, svađa i prepucavanja s čelnicima Hrvatskog veslačkog saveza, i opuštanja, ali i napornih treninga i umora. Nije uspio obraniti zlato na Europskom prvenstvu (bio srebrni), u utrci SK u Luzrenu zbog zdravstvenih problema nije čak ušao u A finale. Nakon Luzerna puvukao se u ilegalu i posvetio treninzima, radio do iznemoglosti i taj trud bi se trebao pokazati. Otišao je tiho, bez velikih najava i priča o medalji, ali Martin je sportaš i čovjek protiv kojeg se nikada ne treba kladiti. Kad je najteže, on zna izvući onaj posljednji atom snage i pokazati koliko je brz i jak. Uostalom, dovoljno je prisjetiti se Rija...

Inače, da je Svjetska smotra održana u svom uobičajnom terminu, krajem kolovoza i početkom rujna, bilo bi mnogo muke i panike za organizatore, veslačice i veslače. Floridu je poharao nemilosrdni uragan Irma, čak je Svjetsko prvenstvo bilo dovedeno pod znak pitanja, ali baš u tom dijelu gdje su regatne staze i gdje od nedjelje kreće nadmetanje za medalje, na Sarasoti, nije bilo veće katastrofe. Irma je pustošila sunčanu američku državu, ali Sarasotu je nekim čudom zaobišla.

Ivana LIOVIĆ

Valent Sinković

hrvatski veslač

Ponosan sam na nas. Svladali smo novu tehniku, priviknuli se na novi čamac i sada ponovno guštamo. Spremni smo na nove izazove i nove suparnike

Damir Martin

hrvatski veslač

Moglo bi se dogoditi da se 12 samaca smjesti u samo pet sekundi. Pitanje je može li opet Robert Manson “odletjeti” kao u Poljskoj kada je odveslao najbrže vrijeme ikada u samcu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike