Novosti
INICIJATIVA

IDS i HNS predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola
Objavljeno 20. rujna, 2017.

Vezani članci

SPORNA PLOČA PREMJEŠTENA U NOVSKU

Plenković: Zakonom ćemo riješiti sve sporne simbole

IDS predlaže izmjene Kaznenog zakona kojima bi se odredila zatvorska kazna za isticanje fašističkih simbola, što uključuje i ustaški pozdrav “za dom spremni”, a HNS, koji je dio vladajuće koalicije, podržava taj prijedlog.

“IDS radi na prijedlogu izmjena zakona, a budemo li imali većinu u Saboru, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo”, izjavio je u srijedu Hini predsjednik stranke Boris Miletić, no pritom nije htio govoriti o tome koliko bi iznosila ta zatvorska kazna, istaknuvši da je izrada prijedloga u završnoj fazi te će vrlo brzo biti poslan u Sabor.

Sve razvijene demokratske zemlje, pa tako i Italija i Njemačka, takvu simboliku kažnjavaju zatvorom. Idemo s time u proceduru i vrlo jasno ćemo definirati koje znakovlje nije prihvatljivo, a posebno sporni poklik “za dom spremni”, rekao je Miletić.

Premda o konkretnoj podršci parlamentarnih stranaka IDS-ovu prijedlogu još nisu razgovarali, Miletić je potvrdio kako je bilo neformalnih razgovora. “Računamo na potporu lijevoliberalnih stranaka, dakle SDP-a, HNS-a, kao i GLAS-a, predstavnika manjina, ali i umjerene desnice”, kaže Miletić.

Iako IDS predlaže zatvorske sankcije za sve simbole koji se vežu uz ustaški režim, ni jednu kaznu ne predviđa za simbole komunizma.

“Ne možemo izjednačiti antifašizam i komunizam. Uostalom, pod zvijezdom petokrakom Istra je vraćena matici domovini, dakle ta je zvijezda oslobodila naše gradove, našu Istru i pripojila je matici domovini. Ne znam kako netko može biti protiv toga”, poručio je Miletić.

IDS-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona podupire HNS, koji je u srijedu priopćio da će podržati svaku inicijativu kojom bi se zabranila upotreba fašističkih simbola, kao i ustaškog pozdrava “za dom spremni”. HNS također smatra da o visini kazne svoje stajalište trebaju iznijeti pravni stručnjaci.

“Ponavljamo da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru. Još jednom izražavamo svoj više puta izrečeni stav da taj pozdrav nije izraz domoljublja, nego sramota za našu zemlju”, poručuje HNS u priopćenju.

Također ocjenjuje žalosnim što je hrabrost branitelja poginulih za slobodnu i demokratsku Hrvatsku gurnuta u drugi plan “zbog pojedinaca kojima su slogani važniji od žrtve za Hrvatsku”.H

Grbin traži poništenje statuta udruga zbog “ZDS”

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin zatražio je od Ministarstva uprave da proglasi ništavim rješenja Grada Zagreba kojima su ovjereni statuti udruga u čijim je grbovima i pečatima istaknut ustaški pozdrav “za dom spremni”. Riječ je o statutima Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba i Športsko-rekreacijskog društva “Dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba”. Statuti svih triju udruga usvojeni su 11. rujna 2015., a Grbin navodi da je njima regulirano svjesna upotreba državnih obilježja Republike Hrvatske na stilski promijenjen način “kako bi odgovarala obilježjima kojima se koristio ustaški kvislinško-nacistički režim”. Grbin očekuje žuran odgovor Ministarstva, a ako taj odgovor bude negativan ili izostane, poručuje im da se “vide na sudu”.

Možda ste propustili...