Novosti
SPORNA PLOČA PREMJEŠTENA U NOVSKU

Plenković: Zakonom ćemo
riješiti sve sporne simbole
Objavljeno 7. rujna, 2017.
Skidanje sporne ploče u Jasenovcu odvijalo se bez incidenata

Vezani članci

PORUKA BISKUPA GRADIŠĆANSKIH HRVATA

Ne bavite se pločama i sekularizmom, bavite se ljudskim srcima

Spomen-ploča za jedanaest HOS-ovaca s ustaškim pozdravom “za dom spremni” postavljena u Jasenovcu u četvrtak je skinuta i premještena desetak kilometara iznad Novske, na Trokut, mjesto gdje je podignuto spomen-obilježje braniteljima poginulima na novljanskome ratištu. Premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji u Banskim dvorima podsjetio je kako je najavio rješavanje tog problema.

- S obzirom na to da je slogan “Za dom spremni” po nizu aspekata neprihvatljiv da bude u Jasenovcu, mi smo to pitanje riješili kao jedno od pitanja koje stvara prijepore u društvu. To smo napravili tako da smo ploču premjestili iz Jasenovca u Novsku (...). Na taj način riješili smo prvu fazu ove teme - rekao je Plenković te nastavio kako će druga, ključna i važnija, faza biti sustavno i jasno zakonsko reguliranje upotrebe simbola i znakova totalitarnih sustava, čime se bavi Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Riješiti dvojbe

- To pitanje, nažalost, nije regulirano. Ti slogani i grbovi bili su dopuštani od različitih tijela vlasti u različitim koalicijama i strankama koje su bile na vlasti i kao takvi su zakonito registrirani. S obzirom na to da smo oformili Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, dogovorili smo se da Vijeće intenzivira svoj rad i da u okviru sukladnom s odlukom Vlade radi na preporukama za cjelovito zakonsko rješenje - rekao je predsjednik Vlade te najavio da će se to rješenje odnositi na sve takve simbole i grbove kako bi nestale dvojbe koje Hrvatsku vode unatrag. Na novinarsko pitanje vrijeđa li njega osobno pozdrav “za dom spremni”, premijer je odgovorio potvrdno. “Meni taj pozdrav nije prihvatljiv, ima predominantne konotacije vezane uz NDH i ustaški režim”, odgovorio je.

S obzirom na to da su u četvrtak prijepodne na konferenciji za novinare u Zagrebu predstavnici Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga ustvrdili kako je, u dogovoru s Vladom, pozdrav “za dom spremni” legaliziran u HOS-ovu statutu i znakovlju, Plenković je ustvrdio kako to nije točno.

- Nije točno da je nešto legalizirano pismom ili rješenjem. To se nije dogodilo. Riječ je o pukom tehničkom rješenju kojim se statut udruge uskladio s novim zakonom o udrugama, što ne uključuje pitanje simbola ili slogana - rekao je Plenković.

Skidanje sporne ploče u Jasenovcu odvijalo se bez incidenata, iako se okupilo 20-ak osoba, a trajalo je više sati jer je posao odrađen vrlo oprezno da se ploča ne bi oštetila. Ploču su skinuli radnici Komunalca iz Novske, po nalogu gradskih vlasti, na temelju dogovora Vlade i predstavnika udruga HOS-a i u suradnji s obiteljima poginulih čija su imena na spomen-ploči. Lokalne vlasti u Novskoj već su izdale sve potrebne dozvole da bi postavljanje ploče u spomen-parku Trokut bilo u skladu sa zakonima.

Nove provokacije

Skidanju ploče prethodio je noćni sastanak u Vladi, kada su u srijedu, oko 22 sata, kod premijera bili ministri uprave, pravosuđa i branitelja, Lovro Kuščević, Dražen Bošnjaković i Tomo Medved. Na tom je sastanku finalizirano rješenje oko ploče u Jasenovcu. Pripadnici HOS-a u noći sa srijede na četvrtak stražarili su kod ploče zbog glasina da bi Vlada preko noći mogla naložiti njezino skidanje. Dogovor s Vladom u jeku skidanja obilježja na terenu objavljen je na konferenciji za novinare zagrebačke Udruge dragovoljaca HOS-a. U priopćenju koje je pročitao predsjednik Ivan Friščić poručili su da je Domovinski rat jedini pokret uz koji su vezani te od Vlade zatražili da ih zaštiti od političkih podmetanja. Nismo fašisti, poručuju. Ploča odlazi, no ratna obilježja HOS-a ostaju, rekao je Friščić.

Na konferenciji za novinare govorio je i Marko Skejo, bivši zapovjednik HOS-ove jedinice koja je nosila ime po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu, iznova raspirujući strast.

- Nismo sretni, došli smo u poziciju da nam skidaju ploče oni koji su nam pobili hrvatske sinove, a to je petokraka uz pomoć četnika, onih koji i danas šalju poruke protiv hrvatske države - kazao je Skejo. Na kraju je novinare pozdravio sa “za dom spremni”. Govornici iz zagrebačkog UDHOS-a istaknuli su i transparent na kojem je pisalo “Svi smo mi za dom spremni”.

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić kazao je kako su pregovarali i oko, kako je kazao, 39 spornih spomenika agresorima iz Domovinskog rata.

Anto Đapić, dopredsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a i ratni načelnik HOS-a, kazao je kako je ovo jedna od najvećih pobjeda HOS-a od Domovinskog rata. “Da se ovo dogodilo u doba Sanadera, ta bi ploča bila skinuta isti dan. Prvi put se dogodilo, na moje ogromno iznenađenje, da nakon napada Aleksandra Vučića na ploču u Jasenovcu državni vrh nije reagirao panično. Naravno da nismo sretni što je ploča premještena, ali je ovo prvi put bila prigoda da razgovaramo s četiri ministra hrvatske Vlade na sastanku. Mi smo zacrtali crtu ispod koje ne možemo ići, a to je da se službeni pozdrav HOS-a ne može ukloniti s grba”, kazao je Đapić.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Siniša Hajdaš Dončić

saborski zastupnik SDP-a

NIJE NAM PRIHVATLJIVO PREBACIVANJE PLOČE U NOVSKU

SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u četvrtak da njegovoj stranci nije prihvatljivo da se HOS-ovu spomen-ploču sa spornim grbom prebacuje iz Jasenovca u Novsku. Upitan kakav je stav SDP-a nakon što je HOS odlučio premjestiti ploču, Hajdaš Dončić rekao je novinarima da je njihov stav vrlo jasan - “za dom spremni” je ustaški pozdrav koji kontaminira hrvatski javni prostor. “Ovdje vidite primjer da je veći dio braniteljskih udruga usko povezan s HDZ-om. Nema ni Ustavnog zakona o braniteljima, a ploče se skidaju bez prosvjeda”, kazao je. Upitan bi li to zabranio zakonom, odgovorio je: “Ako zakon može riješiti, neka zakon riješi.” Smatra da treba raditi na društvenom konsenzusu kako bi velika većina hrvatskih građana shvatila da tom pozdravu nije mjesto u hrvatskom javnom prostoru i da se nitko zbog toga ne uvrijedi.

Predrag Štromar

potpredsjednik Vlade

POZDRAV “ZA DOM SPREMNI” HNS-u NIKAKO NIJE PRIHVATLJIV

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izjavio je kako HNS nije zadovoljan premještanjem HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku i da pozdrav “za dom spremni” HNS-u nikako nije prihvatljiv. “Naš je zahtjev bio premještanje ploče i ploča se premjestila, no nismo time zadovoljni. Ne želimo pozdrav 'za dom spremni' u javnosti u Hrvatskoj. Sigurno ga ne želimo i nećemo podržati kad dođe vrijeme da eventualno taj pozdrav ostane”, rekao je Štomar na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. “Mislim da taj i mnoge druge pozdrave, grbove i obilježja treba regulirati zakonom i da se to treba napraviti unutar Vlade i vijeća koje je trenutno aktivno. Treba što prije regulirati na koji način se odnosimo prema sustavima, pozdravima i obilježjima iz prošlosti”, dodao je. Na upit je li takvo HNS-ovo stajalište prenio premijeru Andreju Plenkoviću i je li i premijeru to neprihvatljivo, Štromar je kratko potvrdno odgovorio.

TEHNIČKO USKLAĐIVANJE STATUTA

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je na konferenciji za novinare da je premještanjem HOS-ove spomen-ploče iz Jasenovca u Novsku izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a. “Nikako se na taj način ne prejudicira korištenje bilo kakvog totalitarnog obilježja, pozdrava ili nešto drugo, konkretno riječi 'za dom spremni'. U ovom slučaju radi se o čisto tehničkom usklađivanju statuta prema Zakonu o udrugama”, poručio je. Naime, kako je objasnio, sve udruge u Hrvatskoj imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom, a riječ je uglavnom o tehničkim usklađenjima poput uvođenja likvidatora, naziva sjedišta, gospodarske djelatnosti, rješavanja sporova i sukoba interesa unutra udruga... Napomenuo je da su udruge HOS-a s grbom koji sadržava pozdrav "za dom spremni" registrirane od 1998., a da će se pitanje znakova i obilježja totalitarnih režima u cijelosti riješiti donošenjem posebnog zakona. Na upit znači li takav zakon i mogućnost revidiranja grbova registriranih od 1998., Kuščević je odgovorio potvrdno. “Vjerujem da će se tada svi simboli totalitarnih režima regulirati”, rekao je.

Možda ste propustili...

SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNA AGENCIJA

Danielu Markiću produljen mandat

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE:

Inicijativa triju mora je važna

PODACI HZMO-A NA KRAJU TRAVNJA

52 tisuće osiguranika više nego lani