Novosti
POTPORA DIJALOGU

Spor sa Slovenijom nije tema za skupljanje jeftinih bodova
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Hrvatske parlamentarne stranke, čiji su čelnici bili u četvrtak na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, ustraju na tome da je arbitražna presuda o hrvatsko-slovenskoj granici nevažeća i podržavaju bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom.

Plenkoviću je ta potpora potrebna uoči sastanka sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom u Zagrebu. Izjave vođa hrvatskih oporbenih stranaka uoči sastanka i nakon njega daju naslutiti da je i ovaj put konsenzus moguć i da oko tog pitanja neće biti pokušaja rušenja vlasti i skupljanja jeftinih političkih bodova. S druge strane, Cerar pristaje na nastavak dijaloga, ali kao njegov cilj postavlja provedbu sporne arbitražne presude. Jedna od glavnih prepreka dogovornom raspletu hrvatsko-slovenskog graničnog spora mogu biti izbori u Sloveniji sljedeće godine, jer se u susjedstvu na ovom pitanju već grade predizborne kampanje.

Najveći Plenkovićev problem je kako zaobići saborsku odluku o neprihvaćanju arbitraže te sve zatvoriti kao bilateralni sporazum, a Cerarov kako malo odstupiti od zaključaka arbitraže, a ipak ostvariti većinu ciljeva, bez da to bude prikazano kao njegov neuspjeh pola godine prije izbora.

Prema riječima političkog analitičara Davora Gjenera, nikad do sada, tkogod je bio na vlasti, kada je u pitanju problem razgraničenja sa Slovenijom, nije bilo velikog soliranja, ispada ili pokušaja da se na tome ruši vlada. “Rijetki su trenuci kada su neki važni akteri solirali i hodali po rubu toga da čine štetu, kao što je to bilo glasanje Ive Josipovića protiv arbitražnog sporazuma. Uglavnom su se ljudi, iz koje god stranke bili, korektno ponašali. Uvijek se nađe marginalaca koji pokušavaju iskoristiti ovakvu situaciju za samopromociju, ali mislim kako ne treba očekivati da će opozicija u Hrvatskoj bitno štetiti nekakvom međunarodnom dogovoru. Važne hrvatske stranke dio su europske političke obitelji i znaju da ih i to obvezuje na ozbiljno političko ponašanje i tako dugo dok vlast vodi jasnu europsku politiku nema manevarskog prostora za nekakvo ozbiljno opozicijsko dovođenje u pitanje takve politike”, smatra Gjenero. Svoje razmišljanje zaključuje paradoksom da Hrvatska, koja je de facto pobjednik u arbitražnom sporu u gotovo svim njezinim aspektima, osim kod razgraničenja u Piranskom zaljevu, odbacuje sporazum, a da se Slovenija, koja je gubitnik, njega grčevito drži. “To je nezgodna pozicija i za jednog i za drugog premijera”, kaže Gjenero.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra da je o tome sve rekao premijer Plenković u svojoj izjavi u četvrtak. Dodaje kako moramo riješiti problem ribara, jer smo i mi i Slovenija u EU, i bitno je da tu dobiju prostor i jedna i druga strana.

- To je, dakle, pitanje diplomacije. Jedini koji su tu eksponirani i kojima se nešto važno mijenja u životu jesu ribari u Savudrijskoj vali. Ako se tu postigne kompromis, oni nama daju Sv. Geru, mi njima neškodljiv izlazak na more, svatko sretan i zadovoljan. Razgovorima nema alternative. Hrvatskoj je jedino bitno da se postigne bilateralni sporazum sa Slovenijom, a ne prizna arbitraža. Jer mi arbitražu ne možemo prihvatiti, s obzirom na to da je kompromitirana. Hoće li to biti dosta slično zaključcima arbitraže, nama je svejedno. Bitno je da to bude dogovor, a ne da nam je to netko nametnuo - naglašava Macan.

Igor BOŠNJAK
DOBAR DIPLOMATSKI STIL

- Prijedlog koji je neslužbeno objavljen ovaj tjedan sliči načinu na koji je prof. Budislav Vukas riješio pitanje razgraničenja s Crnom Gorom, na moru kod Prevlake. Tu kao da se stvara određeni hrvatski diplomatski stil koji je dobar, upravo zato što je to rješenje koje se sada spominje vrlo racionalno i otvoreno interesima obiju strana. Nisam toliko fasciniran Cerarom, ali u Sloveniji postoji drugi akter koji bitno utječe na donošenje politika, koji je vrlo racionalan, a to je profesor Brglez, predsjednik slovenske skupštine. Pretpostavljam da će on prepoznati dobre stvari u ovom prijedlogu i utjecati na Cerara, a eventualno i na još nekoga od koalicijskih partnera - ističe Davor Gjenero.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU “KOKOŠARA” I PRAVIH POLITIČARA

- Razlika između velikih i malih političara je u tome što veliki znaju prihvatiti odluke koje su u interesu države. Oni koji tu budu željeli nešto sitno ušićariti zapravo su “kokošari”. Oni koji razumiju znaju da je to stvar koja se rješava već pet, deset, ili petnaest godina, i da to, ako sada možemo riješiti, trebamo napraviti i ići dalje. U sadašnjim uvjetima, dok je Vlada stabilna, Plenković to može izgurati. U ozračju izborne kampanje naravno da ne bi mogao, zato je sada idealno vrijeme da to riješimo. A Slovenci, ako se primijeni manje-više sve iz arbitraže, neka samo popuste u smislu da našim ribarima omoguće ribarenje do polovine Savudrijske vale, a i mi njima ribarenje u dijelu koji kontroliramo. Problem ribara moraš riješiti, važno je da ima ribe, jer ako je ne bude za pet godina nitko neće moći ribariti - kaže Macan.

Najčitanije iz rubrike