Kultura
NA REPERTOARU 111. SEZONE UKUPNO 24 PROJEKTA

110 godina HNK u Osijeku: S prvim danima rujna startali “Anđeli Babilona” i “Trubadur”
Objavljeno 12. rujna, 2017.

Vrh je teže zadržati nego osvojiti - riječi su kojima je, aludirajući na prethodnu, po njemu spektakularnu, 110. kazališnu sezonu, intendant Božidar Šnajder najavio 111. u koju su upravo ušli. Uz bok će mu i ove sezone biti dva ravnatelja - Miroslav Čabraja na čelu Drame te Filip Pavišić kao čelni čovjek Opere - koje resi mladost, volja i poletnost, naglasio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare zadovoljni intendant. Zadovoljstvu pridonosi i činjenica da su gotovo s prvim danom rujna startala i dva nova, velika projekta - “Anđeli Babilona” Mate Matišića, koje će režirati Vinko Brešan, te Verdijev “Trubadur”, čija je režija povjerena Dubrovčaninu Robertu Boškoviću, koji se osječkoj publici u ožujku 2015. predstavio režijom Mozartova “Don Giovannija”.

Do kraja kalendarske godine u kojoj HNK obilježava 110. rođendan, publici će ponuditi i Krležine dane, Novogodišnji koncert..., a do kraja sezone i brojne druge projekte u koje će biti uključeni i sjajni gosti, kako bi publici ponudili i nešto drukčije, neuobičajeno, a provjereno dobro. Ukupno će na repertoaru ove sezone biti 24 projekta, uključujući i reprizne naslove.

Nije intendant propustio prigodu ni dotaknuti se grandioznog pothvata koji im prethodi, a nadaju se realizirati ga: obnova za koju će im trebati između pet i sedam milijuna eura, no nakon toga će biti “mirni sljedećih 50 godina”, uvjeren je Šnajder. Nešto manje siguran, no svakako vrlo optimističan je u pitanju obećanja osnivača - Grada i OBŽ-a da će rebalansom proračuna za HNK 'naći' svaki po 200 tisuća kuna kako bi kazalištarci pokrpali rupu nastalu uskratom čak 600.000 kuna, za što je odgovorno Ministarstvo kulture, isto ono koje se, ipak, smekšalo i obećalo pogurati osječki teatar nacionalnoga predznaka s 200 tisuća kuna, za EU projekt, za čiju realizaciju se HNK treba sam snaći i naći 20 % iznosa.

O financijama nije govorio Čabraja, nego o naslovima dramskoga repertoara, koji otvara Matišićeva komedija. Vodili su računa o svim uzrastima publike, od osnovnoškolaca do umirovljenika, a za kvalitetu će se izvedbi pobrinuti autorska ekipa, koju su također vrlo pomno birali, kaže ravnatelj Drame. Odnosi se to na već spomenutog Brešana, koji je nazočio i konferenciji , ali i još jednog redatelja povratnika Želimira Mesarića koji nakon “Moći zemlje”, režira u ovoj sezoni Goldonijevu “Lukavu udovicu”, ali i još jedno zvučno filmsko ime, Dalibora Matanića koji će osječku ekipu voditi kroz projekt “Skidajte se do kraja”. Filmaši su tu s ciljem i da glumcima podare novu dimenziju, ističe Čabraja, koji će se također, dodao je kroz smješak, naći među onima koji će se 'skidati' na sceni.

Kada smo kod 'skidanja', na repertoaru će “Nabucca” zamijeniti “Trubadur”, jer Verdijeva djela obveza su svakog repertoara, smatra Pavišić, obećavajući u nadolazećim projektima nova imena solista, dirigenata. Ponosan je što su na repertoar nakon 60 godina vratili operetu “Kod bijeloga konja”, uz koju su stasali i njegovi profesori.

Hrabro je na kraju Šnajder najavio premijeru Kostelnikove rock-drame “Esekerski long, long play” u sklopu Osječkoga ljeta kulture 2018. Iako je još sve na obećanjima, Šnajder je uvjeren da će osječki čelnici održati riječ i podržati projekt, koji kane realizirati isključivo osječkim snagama.

Narcisa VEKIĆ

gosti

ĆE I OVE SEZONE OJAČATI PROGRAME

KAZALIŠNI RUJANSKI KLIK

Do prve je predstave ostalo tek dan, a karte se prodaju sjajno, dometnula je Dražena Vrselja, voditeljica marketinga i prodaje, a riječ je o Kazališnom rujanskom Kliku. Prva od tri 'ženske' predstave, 13. rujna, u 20 sati, gostovanje je FaVi teatra i komedije “Plastika”. Slijedi 14. rujna “Harem” Kazališta Moruzgva, u režiji Ivana Lea Lema, koji nam u grad dovodi Osječanku Nelu Kocsis, ali i Barbaru Vicković, Petru Dugandžić i Eciju Ojdanić. Za kraj, 16. rujna, stiže predstava Gradskog kazališta Scena Gorica “I živjele su sretno...?”, u kojoj glume Doris Pinčić Rogoznica, Jelena Hadži-Manev, Mia Krajcar i Selma Mehić.

BREŠAN: Divni i radišni glumci

Između nada i očekivanja za sada je i redatelj Brešan, koji je prije nekoliko dana započeo s ansamblom raditi “Anđele Babilona”. Sada je, kaže, u fazi da želi “najbolju predstavu na svijetu”, uslijedit će - kaže iskusni filmaš - razdoblje u procesu kada pristaje na “bilo kakvu”, a pred kraj se opet vrati prvotnom ushitu i sanja najbolju. Matišićeva komedija nije samo o politici nego i o svima nama i onom što nas čeka “nastavimo li ovako”. Sudeći prema osječkom ansamblu, Brešan je uvjeren u dobar ishod jer se radi o, kako je rekao, “divnim i radišnim glumcima, od kojih neke i poznaje”.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike