Novosti
PORUKA BISKUPA GRADIŠĆANSKIH HRVATA

Ne bavite se pločama i sekularizmom, bavite se ljudskim srcima
Objavljeno 4. rujna, 2017.

Hrvatska danas treba najviše zajedništvo i dijalog, poručio je mons. dr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji, koji je u nedjelju predvodio euharistijsko slavlje u zavjetnoj kapelici Hrvatskog sabora u Svetištu Predragocjene krvi Kristove u Ludbregu, na središnjem slavlju Svete nedjelje.

Na početku propovijedi mons. Živković je najavio da će, “kao gradišćanski Hrvat u 18. koljenu, čiji je narod prije 500 godina silom prilika otišao iz Hrvatske”, govoriti o svojoj staroj domovini Hrvatskoj “jer krv nije voda”. Naglasivši, kroz simboličnu priču, kako krv spašava život te da je važno poznavanje vlastite krvne grupe, biskup gradišćanskih Hrvata rekao je kako je, dolazeći u Ludbreg, “dostojanstveno gazio stopu po stopu hrvatske zemlje, koja je na svakom koraku natopljena krvlju mučenika”.

“Ali domovina ne smije biti zarobljena svojom prošlošću, iako su je razapinjali do krvi i ubijali do gotovo potpunog umiranja. Sjetite se prošlih vremena, u kojima se lagalo, ubijalo i montiralo procese, kao blaženom kardinalu Alojziju Stepincu i drugima. Radujem se danu kada će biti proglašen svetim”, kazao je mons. Živković. Poručio je u propovijedi kako Hrvatska danas treba najviše zajedništvo i dijalog te istaknuo da “ljudi krvavih ruku, koji su proizvod okrvavljene ideologije, ne mogu voditi časno ovaj narod i Hrvatsku”.

“Recite im - stop. Europa je to odavno rekla. Dajte se voditi onima koji su čistih ruku. Dajte mladim priliku, dajte mudrijima politiku, dajte siromašnijima od sebe bogatstvo. Ne bavite se kamenim i limenim pločama i sekularizmom. Bavite se ljudskim srcima i optimizmom. Vrijednosti i znakovi iz Domovinskog rata ne smiju se čupati iz temelja slobodne Hrvatske”, rekao je biskup Živković. “Ne gledajte tko je koje krvne grupe, gledajte samo tko pripada RH+ (pozitivno) i RH- (negativno), što znači tko su u Republici Hrvatskoj 'pozitivni' i 'negativni', ne bavite se prebrojavanjem krvnih zrnaca, ali se čuvajte parazita i kompromitiranih koju truju zdravu krv u društvu, narodu i domovini”, poručio je kroz simboličnu prispodobu biskup gradišćanskih Hrvata. Hrvatske političare javno je upitao - kada će imati hrabrosti staviti lustraciju pred oči i lice Europske unije.

Poruku mons. Živkovića da Hrvatska ne smije biti zarobljena svojom prošlošću i da domovina danas najviše treba zajedništvo i dijalog, novinarima su nakon mise komentirali predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik SDP-a Davor Bernardić i varaždinski župan Radimir Čačić. Jandroković je izjavio kako je propovijed biskupa Živkovića putokaz da se gleda u budućnost, da u Hrvatskoj bude međusobne tolerancije, ali i suočavanja s povijesnom istinom. “To je ono na što smo svi spremni i što je naša obaveza i dužnost kao političara, da se utvrde povijesne činjenice i da učimo iz povijesti; ali da ne budemo okrenuti prema prošlosti, već na temelju tih znanja, spoznaja i iskustava gradimo bolji život u budućnosti. Da generacije koje dolaze žive u miru, gospodarskom blagostanju, da Hrvatska bude bolja, uređenija zemlja s puno više međusobnog uvažavanja, tolerancije, prihvaćanja drukčijeg mišljenja i dijaloga koji nije opterećen međusobnim optužbama, već uvijek usmjeren traženju zajedničkih, prihvatljivih rješenja”, zaključio je Jandroković. H

CIVILIZIRANE, EUROPSKE PORUKE

Varaždinski župan Radimir Čačić čestitao je biskupu Živkoviću na propovijedi, za koju drži da je prihvatljiva većem broju vjernika. Ističe kako propovijed gradišćanskog biskupa iz Željezna u Austriji pokazuje koliko Crkva unutar sebe ima pluralizma i da je to dobro i dragocjeno. Čestitao je biskupu Egidiju Živkoviću na porukama, ocijenivši da su one civilizirane, europske i da takve trebaju biti. Predsjednik SDP-a Davor Bernadić, koji je na misi u Ludbregu bio u društvu saborskog zastupnika Siniše Hajdaša Dončića te lokalnih SDP-ovaca, smatra da je to vrlo neugodna poruka Vladi da se štite korupcija i paraziti, i da se živi u prošlosti.