Novosti
POMOĆ MAĐARSKOJ MANJINI

Mađarima stiže prvih 12,5 milijuna kuna za samozapošljavanje
Objavljeno 7. rujna, 2017.

Od listopada bi pripadnicima mađarske nacionalne manjine za poduzetništvo i samozapošljavanje kroz poljoprivrednu proizvodnju trebalo biti na raspolaganju 12,5 milijuna kuna. Šansu za neki novi početak i opstanak u ovoj potpori vlade mađarskog premijera Viktora Orbana samo za ovu godinu zasigurno će, kaže Šandor Jakab, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, vidjeti mnogi Mađari u Hrvatskoj, a ta je potpora samo najava drugih novčanih poticaja kroz, kako se očekuje, pet godina.

- Osnovni uvjet da se neka manjina održi u drugoj zemlji bio je da ima crkvu i školu, no to više nije tako jer treba i - jesti. Bez posla i gospodarstva opstanak je težak. Stoga se s financijskim pomoćima Mađarima u sedam zemalja koje okružuju Mađarsku aktivno uključila Orbanova vlada. Ne kažem da prije nije bilo pomoći, ali Orbanova vlada učinila je golem korak s ovom pomoći od 500 milijuna forinti koja će se raspodijeliti preko natječaja, očekujemo u listopadu. Mi iz Hrvatske bili smo prvi koji smo stavili na stol prijedlog u vrijeme rata da je za nas bitan i gospodarski život jer smo promišljali kako krenuti s gospodarstvom kada završi rat. Ovakve pomoći već dobivaju Mađari u drugim zemljama, a vojvođanski Mađari već odavno velik novac i dobivaju i koriste. Od 12,5 milijuna kuna dobivenih za ovu godinu još nismo potrošili ni jednu kunu. Naime, da bismo ih potrošili, trebali smo napraviti najprije jednu instituciju. Stoga je prvi korak bio to što smo napravili fondaciju koja je sada registrirana, ali još čekamo odobrenje pojedinih ministarstava kako bi ta fondacija mogla realizirati taj projekt. Novac je namijenjen za pokretanje poduzetništva, prvenstveno u poljoprivredi za nabavu osnovne mehanizacije - kaže Šandor Jakab dodajući kako će im kasnije biti odobrena sredstva i za kupnju zemljišta odnosno nekretnina.

Jakab napominje kako u ovom trenutku rade na tome da pokrenu poduzetništvo, a u idućim godinama taj će se iznos pomoći još povećati ako pripadnici mađarske manjine uspješno iskoriste za ovu godinu predviđeni iznos, pa se očekuje velik napredak u sredinama gdje žive Mađari.

- Gospodarski plan, koji smo načinili, temelji se na četiri izvora novca za realizaciju – prvo se oslanja na vlastite snage poljoprivrednika, drugi izvor je pomoć hrvatske države, treći pomoć EU-a te kao četvrti izvor je pomoć matične države. U ovom trenutku najsigurniji i najveći iznos upravo je od mađarske države. Tolika pomoć, najmanje 500 milijuna forinti, pa čak i više, ići će i iduće četiri godine. Ne sumnjam da će mnogi od 14.000 Mađara, koliko ih je u Hrvatskoj službeno zabilježeno na posljednjem popisu, a od toga broja je osamdesetak posto na ovom području, najviše u Baranji, imati interesa prijaviti se na natječaj kako bi kupili poljoprivrednu mehanizaciju. Da preciznije pojasnim, tim sredstvima forsira se početak poduzetništva, želi se potaknuti poslovna odvažnost Mađara da krenu nešto sami raditi. Očekuje se da se kroz svaku dobivenu potporu samozaposli po jedna ili dvije osobe – priča Jakab.

Glavnina od ukupnih 12,5 milijuna kuna namijenjena je za mehanizaciju i strojeve. “To je zato jer živimo od poljoprivrede, ali će se moći natjecati i oni koji, primjerice, žele otvoriti brijačnicu, frizerski salon ili nešto slično u svom selu jer je dio od ukupnih sredstava namijenjen i za to. Također, sredstva su namijenjena i za seoski turizam. Surađujemo s Vladom RH i Osječko-baranjskom županijom u procesu pripreme natječaja kako bismo što prije i efikasnije iskoristili ta sredstva koja su za nas predviđena”, ističe Jakab.

Darko PEJIĆ
POTPORA STIZALA U DALJ PLANINU, VARDARAC, LASLOVO...

Potpora matične države vidljiva je bila i prilikom završetka gradnje Doma kulture u Dalj Planini gdje živi 400-tinjak Mađara. “Od 2,5 milijuna kuna, koliko je koštao Dom, mađarska je vlada dala dva milijuna kuna. Nije se moralo lobirati da daju novac već su oni sami ponudili financiranje, a velik je doprinos u gradnji prije toga financijskim sredstvima dala Općina Erdut i Osječko-baranjska županija kojima jako zahvaljujemo na potpori i gradnji tog objekta. Sada nam je za Dalj Planinu ostalo još nešto novca pa smo zatražili suglasnost da s ostatkom kupimo namještaj i ostalo što je potrebno da objekt funkcionira u punom smislu kako je i predviđeno. Imamo još dva objekta čiju obnovu financijski pomažemo: bivša škola u Vardarcu, a u Vukovaru smo uz pomoć mađarske vlade kupili staru kuću. Popravljamo ju i opremamo da ju može koristi Udruga Mađara Vukovar. Pomagalo se i Laslovčanima, tamo je crkva krajem devedesetih obnovljena uz pomoć Svjetske organizacije Mađara, koji su dali najviše, i uz mađarsku vladu, koja je kasnije donirala novac i za zgradu uz crkvu”, kaže Jakab.

Najčitanije iz rubrike