Novosti
MAMIĆ IZBAČEN IZ SUDNICE

Lovren odstupio od iskaza u istrazi
Objavljeno 2. rujna, 2017.

Uz jake mjere sigurnosti na Županijskom sudu u Osijeku u petak je nastavljeno suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamiću, Milanu Pernaru i Damiru Vrbanoviću. Zdravko Mamić došao je na štakama, a njegov brat Zoran nije prisustvovao raspravi.

Hrvatski reprezentativac i nogometaš Liverpoola Dejan Lovren više je od tri sata odgovarao na pitanja Tončija Petkovića, zamjenika ravnateljice Uskoka. Ispričao je sudu da je s 14 godina došao u Dinamo te da je sa 17 potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

- Sve poslove oko mojih ugovora i aneksa vodila je moja majka. Aneks ugovora u kojemu je stajalo da imam pravo na 50 posto od transfera potpisao sam nedugo nakon ugovora 2007. godine, a u rujnu 2009. ponovno sam ga potpisao samo zato što je bilo izmijenjeno da će novac ići na račun u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu, kako je u prvom aneksu stajalo – svjedočio je Dejan Loren.

Dodao je kako je u Uskoku rekao da je taj aneks potpisao prvi put, ali da je ispalo da je tada potpisao aneks o povećanju plaće, a aneks o transferu je samo ponovno potpisao zbog izmjene načina isplate.

- Čuo sam da se za mene zanimaju neki klubovi pa sam zatražio od Zdravka Mamića da mi se isplati godišnja plaća od 250.000 eura. Nije pristao na to, već sam dobio povećanje plaće sa šest na 10.000 eura. Zdravko Mamić tada mi je rekao da već imamo potpisan ugovor o načinu podjele transfera – kazao je hrvatski reprezentativac. Kada mu je predočen aneks ugovora, te ga je tužitelj Petković pitao je li ga potpisao 2007. ili 2009., Lovren je odgovorio: “Očito 2007.” no tada je sa stolice skočio Zdravko Mamić.

- Pa to je to! Ma idem! Daj mi moje štake! Jeste sad sretni svi koliko manipulirate svjedokom?! Hoćete krvi moje, moje džigerice? Sramite se svi koliko vas ima! - povikao je i izišao iz sudnice, a predsjednik sudskog vijeća, sudac Darko Krušlin, koji ga je na početku suđenja podsjetio na primjereno ponašanje, zabranio mu je prisutnost u sudnici do kraja dokaznog postupka, odnosno do trenutka kada bude trebao iznijeti svoju obranu.

Dejan Lovren nastavio je odgovarati na pitanja tužitelja o tome kako je novac od transfera u Lyon čekao više od godinu dana, a kada je 3,5 milijuna eura, oko 26 milijuna kuna, sjelo na račun, posudio ih je Zoranu Mamiću koji mu je vratio 2012. i 2013. godine 500.000, a u nekoliko navrata još 150.000 eura. Nakon toga imao je bračne probleme pa je dug preuzeo Mario Mamić.

- Mario Mamić mi je vratio 2,3 milijuna eura i 300.000 dolara, ali je kasnije i on bio u blokadi pa je ostao dug od oko 400.000 eura. Novac je uplaćivan u gotovini do unatrag nekoliko mjeseci – kazao je Lovren. Na sudu je kazao da je u trenutku isplate novca od transfera bio u Hrvatskoj, a kada je upitan zašto je u Uskoku kazao da je bio u Lyonu, Lovren je kazao da se zabunio te da se to odnosilo na kredit za stan. Kada je upitan zašto u Uskoku nije rekao da je ugovor o pozajmici sa Zoranom Mamićem potpisao isti dan kada mu je novac posudio, već da je to bilo par mjeseci nakon posudbe, Lovren je kazao da do odstupanja od njegovih izjava u istrazi i sada na sudu dolazi jer je u Uskoku ispitivan dok mu je kći bila u bolnici.

- Dijete mi je bilo na operacijskom stolu. Izvukli su me iz bolnice. Došao sam privatnim avionom, a onda su me šest sati u Uskoku ispitivali. Meni je tada mozak stao. Nakon što je sve to prošlo i nakon što sam razgovarao s majkom, čini mi se da je bilo kako sam danas opisao – rekao je Lovren. Uskok je uložio prigovor na Lovrenov iskaz kao nevjerodostojan.

Sandra LACIĆ
USKOK I ISKAZE RODITELJA OCIJENIO NEVJERODOSTOJNIM

Silva Lovren, Dejanova majka, na početku svjedočenja kazala je da je s “godinama na vi”. Ispričala je sudu da je prije potpisivanja sinovog ugovora o profesionalnom igranju razgovarala sa Zdravkom Mamićem. “Najviše je bilo razgovora o podjeli transfera. Kao roditelji inzistirali smo na tome jer smo čuli da su neki igrači to dobili i da ima pravo na to. Na temelju aneksa ugovora, koji je potpisan tjedan dana nakon ugovora, to pravo je Dejan i dobio. Mislim da je kasnije imao neke anekse ugovora koji su se ticali povećanja plaće, ali ih nisam vidjela. Sigurno sam bila prisutna kada je tražio plaću od 10.000 eura”, kazala je. Kada ju je tužitelj upitao je li ona potpisala aneks za jednokratnu isplatu 82.500 eura rekla je da očito je, nakon što joj je predočen. Kada je tužitelj Petković pitao za razlike u iskazu u Uskoku i sada na sudu, i Silva Lovren navodila je da je “moguće da se onda zabunila.” Dejanov otac Saša Lovren kazao je da on nije ništa dogovarao oko sinovih ugovora i aneksa, već da je bio zadužen samo da ga vozi na treninge. Uskok je uložio prigovore i na iskaze Silve i Saše Lovren kao na nevjerodostojne.

JAKO OSIGURANJE

Još od napada na Zdravka Mamića u Splitu, ovo je suđenje bilo pod jakim osiguranjem, a nakon što je na njega pucano kod Tomislavgrada, osiguranje je podignuto na još višu razinu. U petak su na ulasku u osječki Županijski sud detaljno pretraživani i odvjetnici koji ondje svakodnevno rade, a novinari i svi koji su prisustvovali suđenju dva puta su pretraženi, i to na ulazu u sud, a potom i na ulazu u samu sudnicu.

Možda ste propustili...

ISTRAGA PROTIV TRIJU OSOBA I JEDNE TVRTKE ZBOG SUMNJE NA POČINJENJE SUBVENCIJSKE PREVARE

EPPO istražuje višemilijunsku prijevaru s novcem za obnovu nakon potresa

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE:

Inicijativa triju mora je važna