Regija
NE MIRE SE S PUTNIM TROŠKOM DJECI S TEŠKOĆAMA

Roditelji će u prosvjed, djeca ne kreću u školu
Objavljeno 29. kolovoza, 2017.

ĐAKOVO

Nakon što smo prije desetak dana najavili kako roditelji djece s teškoćama u razvoju koja pohađaju posebne odjele i odgojno-obrazovne skupine Osnovne škole Vladmira Nazora u Đakovu zbog znatnog smanjenja naknade za putni trošak planiraju organizirati mirni prosvjed i djecu ne dovoziti u školu dok se, kako kažu, ta nepravda ne ispravi, jučer nam je informacija i potvrđena. Roditelji će prvog dana nastave, u ponedjeljak, 4. rujna, održati mirni prosvjed na gradskom korzu u vrijeme kada bi djeca prvi put u školskoj godini 2017./18. trebala sjesti u svoje klupe, odnosno od osam sati u jutro.

“Krećemo u mirni prosvjed zbog drastičnog smanjenja putnog troška. Po čemu se djeca s teškoćama razlikuju od djece koja pohađaju redovitu nastavu i imaju besplatne autobusne karte?! Mi želimo ista prava kao oni! Djecu nećemo dovoditi u školu do ispunjenja naših zahtjeva. Lokaciju nam je odobrilo Gradsko poglavarstvo, a nadležni je MUP obaviješten! Pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam se pridruže, daju nam podršku i time pokažu da im je stalo do malenih, očito zaboravljenih od naših državnih dužnosnika!” navode roditelji u svom pozivu novinarima i cjelokupnoj javnosti, od kojih traže potporu.

Podsjetimo, o ovom smo problemu pisali više puta, a prvi put kada je Ministarstvo, početkom ove godine, donijelo odluku o novom načinu sufinanciranja individualnog prijevoza djece s posebnim potrebama, koji obuhvaća samo troškove prijevoza do škole i natrag, i to u iznimno niskim iznosima, čak i više nego upola nižim od dotadašnje naknade. U Ministarstvu su nam tada izjavili kako je odluka donesena samo za drugo polugodište prošle školske godine, a da će se za ovu, koja počinje 4. rujna, donositi nova. Upravo u tom prostoru roditelji žele upozoriti nadležne na nepravdu koja im je nanesena te mirnim prosvjedom ponukati Ministarstvo da se vrati donedavnom načinu obračuna.

Dosadašnjom odlukom je, kako su nam objasnili u Ministarstvu, definirano da, ako je riječ o individualnom prijevozu roditelja, Ministarstvo nadoknađuje troškove goriva prema prijeđenom broju kilometara, od kuće do škole i natrag, i to deset posto važeće cijene goriva za vozilo kojim roditelj obavlja prijevoz, te su škole dužne u skladu s tim slati mjesečne zahtjeve Ministarstvu na isplatu. Roditelju se priznaju troškovi prijevoza kada prevozi dijete od kuće do škole i od škole do kuće, odnosno kada je djetetu s teškoćama u razvoju roditelj pratitelj u prijevozu.

Očajni roditelji upozoravaju na činjenicu da ne mogu četiri i pol sata čekati dijete pred školom te naglašavaju da je iznos naknade nizak. Naime, donedavni obračun, koji je obuhvaćao četiri smjera (kuća - škola - kuća - škola) gotovo je identičan iznosu mjesečne karte za određeni smjer.

Roditelji djece iz posebnih odjela Nazorove škole upozoravaj na još jedan propust. Naime, u suglasnosti za sufinanciranje povećanih troškova prilagođenog prijevoza za učenike s teškoćama u razvoju koju je Ministarstvo u travnju dostavilo Nazorovoj školi navode se i imena učenika koja su u tom razdoblju pohađala školu, kao i kilometri koje dnevno prijeđu. Broj kilometara u velikom broju slučajeva, kažu roditelji, ne poklapa se sa stvarnim stanjem.

Maja MUŠKIĆ
Ministarstvo: Odluka u završnoj fazi

Očitovanje o ovom problemu, kao i upit o tome kada će nova odluka biti donesena, potražili smo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gdje smo dobili sljedeći odgovor: “Izrada odluke je u završnoj fazi. Odluka će biti objavljena na službenim internetskim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.”

Za svoju djecu želimo ista prava kakva imaju djeca koja pohađaju redovitu nastavu, kažu roditelji

odlučni

DJECA NEĆE U ŠKOLU DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike