Mozaik
TVORNICA GLAZBE - PRIČE IZ DUBRAVE

Predstavljena knjiga Siniše Škarice
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

Prvo predstavljanje knjige “Tvornica glazbe - Priče iz Dubrave”, autora i dugogodišnjeg urednika Jugotona i Croatia Recordsa Siniše Škarice, održano je u subotu u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku, u sklopu 20. festivala Dalmatinske šansone. Knjigu u nakladi Croatia Recordsa uz autora predstavili su i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, glazbeni kritičar Zlatko Gall te urednice knjige Sanja Bachrach Krištofić i Natalija Cajić.

Predstavnici medija i gosti na predstavljanju upoznali su se s knjigom koja svjedoči o stvaranju najbogatije glazbene arhive na ovim prostorima, a koja osim novih zapisa donosi zanimljive bilješke i eseje. Riječ je o pričama uklopljenim u kapitalnu čitanku koja obuhvaća izdanja nastala od rođenja Jugotona 1947. godine, sve do njegove pune zrelosti 1969. godine. Kako je istaknuto na predstavljanju, čitatelji kroz 400 stranica odlične Škaričine knjige imaju priliku upoznati glazbu. Uz brojne slike pjevača i grupa, kultna izdanja ploča i singlica, knjiga sadrži i zapise o festivalima, začetku rocka na ovim prostorima i još mnogo zanimljivosti.

Drugi dio knjige trebao bi biti objavljen do kraja tekuće godine, a treći dio tijekom 2018. godine. O nastanku knjige njezin autor Siniša Škarica je rekao:

- Knjiga je nastala odmah poslije knjige “Kad je rock bio mlad”, znači, “Tvornicu glazbe” počeo sam pisati 2006. godine i u tom trenutku ona se zvala “Pop katalog” i bila je zamišljena prema istom uzorku kao i moja prethodna knjiga. Ova je knjiga trebala biti objavljena još 2007. godine, kad je Jugoton slavio 60 godina, a trebalo ju je pratiti šest dvostrukih CD-ova gdje je svaki pripadao jednoj dekadi. Međutim, naknadnom uredničkom intervencijom knjiga je obogaćena tekstovima i esejima koje sam pisao za izdanja koja sam uređivao, tako da je od relativno skromne količine stranica, 300-tinjak, knjiga narasla do gotovo 1500 stranica. Podijeljena je u tri dijela, a prvi pokriva razdoblje od 1947. do 1969. godine. Riječ je o samo, metaforički rečeno, biografiji jedne tvrtke, “Tvornici glazbe”, naslov koji sam našao u Vjesniku iz 1957. godine, kad je Jugoton slavio 10 godina, a zapravo je to priča o diskografiji, ali i popularnoj glazbi općenito na ovim prostima, kojima sam svjedočio ja kao i svi ovi ljudi o kojima knjiga piše. Ova knjiga završava s Mišom Kovačem, koji je tada počinjao karijeru, ali koji je pjesmom iz 1969. godine, “Više se neću vratiti”, osvojio prvu nagradu na Vašem šlageru sezone i koji je suradnjom s Đorđom Novkovićem mijenjao glazbu. To je bila najava 1970. godine kad dolazi do potpuno novog načina pisanja, pjevanja i novog zvuka o kojemu ćemo govoriti u drugoj, odnosno trećoj knjizi - izjavio je.

Nakon Šibenika, knjiga “Tvornica glazbe - Priče iz Dubrave” bit će predstavljena u Zagrebu i Beogradu. A. Andrejek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike