Novosti
ODABIR KARIJERE

Vojni studiji - besplatno studiranje i siguran posao
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.
General-pukovnik Barić: Vojno sveučilište u Zagrebu do 2020.

Vojni studiji Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman i Ministarstva obrane koji se izvode u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, atraktivni su među maturantima kako zbog sigurnog radnog mjesta koje ih čeka nakon završetka studija, tako i zbog besplatnog studiranja.

Naime, nakon završetka jednog od ovih studija čeka ih siguran posao u postrojbama Oružanih snaga RH na mjestima prvih časničkih dužnosti, kao i dobra plaća. Osim toga, studenti kadeti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja, uključujući smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz te mjesečnu stipendiju. Studenti se na 1. godini stipendiraju s 800 kuna, na 2. godini studija s 1000 kuna, na 3. godini s 1200, dok stipendija za 4. godinu iznosi 1300 kuna. U okviru profesionalnog razvoja, časnici se upućuju na više razine obrazovanja časnika i specijalističke tečajeve u zemlji i inozemstvu, čijim završetkom zadovoljavaju uvjete za promicanje u viši čin i na višu zapovjednu dužnost.

Na natječaj se za upis u akademsku godinu 2017./2018. na neki od vojnih studija prijavilo ukupno 547 kandidata, od kojih 117 djevojaka. Najveći su interes kandidati pokazali za studij Vojno vođenje i upravljanje, za koji se prijavilo njih čak 295, dok je najviše prijava bilo iz grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Dosta Slavonaca

Na studije Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo ove se godine prijavio ukupno 51 kandidat iz Slavonije, s time da su se neki kandidati prijavili na oba smjera. 21 kandidat je iz Osječko-baranjske, 16 kandidata je iz Vukovarsko-srijemske, četiri kandidata su iz Požeško-slavonske županije, a deset kandidata iz Brodsko-posavske županije. Iz MORH-a ističu da broj prijavljenih kandidata na oba studija s područja čitave Slavonije nikada nije bio ispod 50, a da je interes uvijek u prosjeku dvostruko veći za Vojno vođenje i upravljanje. Za studij vojnog pilota prijavila su se ukupno četiri kandidata iz Slavonije, dva iz Osječko-baranjske, jedan iz Vukovarsko-srijemske i jedan kandidat iz Brodsko-posavske županije, od kojih dvije žene. Nažalost, tri kandidata nisu zadovoljila na predselekciji, a jedan kandidat nije zadovoljio na ocjeni zdravstvene sposobnosti. Na studij Vojno vođenje i upravljanje u akademskoj godini 2015./2016. prijavilo su se 42 kandidata iz Slavonije, a na studij Vojnog inženjerstva 13 kandidata, dok se 2016./2017. godine na Vojno vođenje i upravljanje prijavilo 45 kandidata, a na Vojno inženjerstvo njih 25.

Budući da se prilikom odabira kandidata, osim prosjeka ocjena, uspjeha na državnoj maturi iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika, posebice vrednuje i psihofizička pripremljenost, iz MORH-a doznajemo da su kandidati iz godine u godinu fizičke sve pripremljeniji te da nema velikih odstupanja prema prosjeku ocjena i uspjehu na državnoj maturi. U odnosu na prve godine upisa, uveden je i jesenski upisni rok te će zainteresirani imati priliku konkurirati za još nekoliko slobodnih mjesta.

Novi zakon

U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja najavljena je mogućnost da se prilikom donošenja novoga zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju urede, odnosno u njega ugrade odredbe koje bi davale pravni temelj za sustavno rješavanje i pozicioniranje vojnog obrazovanja u cjelokupnom sustavu visokog obrazovanja.

- Osnivanje Vojnog sveučilišta nešto je što bi trebalo proizići iz Strategije nacionalne sigurnosti, odnosno usvanja novog koncepta domovinske sigurnosti, gdje bi se trebalo ići na intergriranje određenih sposobnosti, a isto tako i sposobnosti školovanja u području obrane, vojne i obavještajne sigurnosti - objašnjava general-pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HVU-a, dodajući kako infrastruktura postoji, ali je potrebno riješiti pitanje nastavnog kadra.

- Do 2020. godine očekujemo pokretanje vojnog sveučilišta, a namjeravamo pokrenuti i postupak akreditacije studija Vojne aeronautike, s obzirom na to da se taj studij još uvijek izvodi prema modelu civilno-vojnog školovanja. Nadalje, radi se na tome da preddiplomski studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje postanu diplomski studiji. Stoga je u tijeku izrada nastavnih planova i programa za petu godinu studija – kaže Barić.

Jasenka PEJAKOVIĆ
STUDIJ VOJNOG POMORSTVA

U tijeku je proces akreditacije integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo na kojem bi se školovali časnici za potrebe Hrvatske ratne mornarice. “Prva generacija studenata Vojnog pomorstva upisat će se već u jesen 2018. godine, a programi će se provoditi u suradnji sa Sveučilištem u Splitu. Studij će se temeljiti na tri smjera, Vojna nautika, Vojno brodostrojarstvo i Vojna elektrotehnika”, objašnjava general-pukovnik Slavko Barić, i ističe da Hrvatska ispunjava sve preduvjete da bude jedan od međunarodnih centara gdje će se školovati vojni pomorci. Stoga će se nastava izvoditi na hrvatskom i engleskom jeziku. Upisna kvota za hrvatske državljane bit će 30, a za strane državljane dvostruko više, odnosno 60 polaznika. “Hrvatski polaznici imat će iste uvjete smještaja, stipendiranja i zaposlenja nakon završetka studija, dok će drugačiji uvjeti biti za strance”, poručio je Barić.

Možda ste propustili...