Kultura
32. KOLONIJA UMJETNIČKE KERAMIKE “HINKO JUHN”

“Vatreni” uvod u koloniju: paljenje keramike ispred dvorca Pejačević
Objavljeno 14. kolovoza, 2017.

NAŠICE

Od 19. do 24. kolovoza Našice će biti domaćin 32. kolonije umjetničke keramike “Hinko Juhn”, koju organizira Zavičajni muzej Našice. Ta umjetnička kolonija kontinuirano radi na promicanju keramike kao umjetničke grane kiparstva, a ujedno nastavlja tradiciju rada u glini, materijalu koji se stoljećima uspješno koristio u ovome kraju, a koji je bio posebno zastupljen u obrtničkom radu majstora lončara u Feričancima.

Vođen idejom o spoju tradicionalnog lončarstva i suvremenog pristupa u umjetničkoj keramici, organizator omogućuje posjetiteljima umjetnički događaj i doživljaj. Tako će posjetitelji već u nedjelju, 19. kolovoza, moći uživati u atraktivnom pečenju gline na otvorenoj vatri, kao jedinstvenoj tehnici u umjetničkoj keramici.

- U subotnjoj Noći keramike i vatre keramičar i grafičar Boris Roce i multimedijalna umjetnica Sandra Ban održat će radionicu i demonstraciju paljenja keramike u improviziranoj peći ispred dvorca Pejačević. Nešto slično onome što je Boris prije dvije godine radio zidajući keramičarsku peć sa staklenim bocama. To će biti “vatreni” uvod u koloniju, a onda ćemo cijeli tjedan imati radionice za zainteresirane građane, posebno za djecu. Radionice će voditi profesor likovne umjetnosti u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Ivan Hajek, dugogodišnji suradnik Muzeja, a pomagat će mu volonteri Lokalnog volonterskog centra – naglašava Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

Radionice će se održavati od 22. do 24. kolovoza u prijepodnevnim satima ispred dvorca Pejačević, koji će nakon završetka dobiti novi izgled. Naime, postavit će se atraktivna umjetnička instalacija od glinenih opeka.

- Od glinenih opeka formirat ćemo Čarobnu stazu od gline. Opeke će donirati tvrtka Dilj, u sklopu koje djeluje našička ciglana, a sudionici radionica reformatirat će opeke i dodavati glinu, koju će sami oblikovati, čega će rezultat biti zanimljiva umjetnička instalacija - objasnila je Lučevnjak.

U rujnu je nastavak kolonije. Pod vodstvom Ivana Hajeka održat će se radionice za pacijente na Odjelu psihijatrije Opće bolnice Našice. Sve radove Našičani će moći vidjeti na izložbi u Muzeju krajem godine.

Snježana FRIDL
SPOMEN-SOBA HINKU JUHNU

Hinko Juhn bio je kipar i prvi keramičar, koji se školovao u Zagrebu, Firenci, Teplicama, Beču i Dresdenu. Bio je majstor u izradi dekorativnih keramičkih figura, a izrađivao je i uporabnu keramiku. Poznat je po seriji ženskih aktova, a iskazao se i u javnoj plastici. Izlagao je u Zagrebu, Parizu, Barceloni, Londonu, Beču i Firenci. Hinku Juhnu u čast u Zavičajnom muzeju Našice 1987. uređena je spomen-soba. Njegovo ime, osim spomen-sobe i kolonije, nosi i osnovna škola u Podgoraču, selu u kojem je 1891. rođen.

GALERIJA KERAMIKE

Radovi nastali tijekom kolonije ulaze u fundus Zavičajnog muzeja. Problem čuvanja predmeta nastalih na koloniji, prema riječima ravnateljice Lučevnjak, bit će riješen u sklopu predstojećih aktivnosti na obnovi dvorca Pejačević. Naime, u planu je uređenje moderne galerije, gdje će kroz izložbene postave ogromna kolekcija biti dostupna i građanima Našica i turistima.

NAŠICE - PREPOZNATLJIVO SREDIŠTE KERAMIKE

Kolonija keramike djeluje od 1979. i do danas je nezaobilazna kulturno-umjetnička manifestacija. Najstarija kolonija tog tipa u Hrvatskoj naziv je dobila prema utemeljitelju moderne hrvatske keramike – Hinku Juhnu. Tijekom 31 saziva u Našicama su boravila i stvarala ugledna imena hrvatske keramike, a povremeno su gostovali i inozemni keramičari. Dolazili su i profesori i studenti kiparstva, koji su održavali stručnu praksu. Recesijska vremena iz godine u godinu smanjuju broj sudionika i sadržaja, ali ne gase vatru organizatora, koji se ponosi tradicijom keramike. Značenje koje ima našička kolonija, zbog njezine vrijednosti u očuvanju tradicije i razvoju moderne umjetničke keramike, prepoznao je i istaknuti hrvatski keramičar Hanibal Salvaro, koji je, nakon izložbe u Zagreba, u Našicama 2013. organizirao Drugi trijenale hrvatske keramike.

Noć keramike

I VATRE I ČAROBNA STAZA OD GLINE

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike