Novosti
VRIJEME PROLAZI, A SUMNJE RASTU

Neizvjestan nastavak kurikularne reforme
Objavljeno 9. kolovoza, 2017.

Prošlo je više od dva mjeseca od prosvjeda diljem Hrvatske na kojima se okupilo 30.000 građana koji su zahtijevali smjenu Dijane Vican i Jasminke Buljan Culej te ukazivali na netransparentnost procesa odabira članova Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme. Organizacije civilnog društva koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima okupljene u Inicijativu koja se zalaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav (GOOD Inicijativa) tvrde da ni danas nema konkretnih i jasnih odgovora.

- Ekspertna radna skupina ni dva mjeseca nakon odabira prvih članova nije formirana u potpunosti te nije riješeno pitanje njezina legitimiteta u pogledu transparentnosti postupka odabira. Također, nakon raspisivanja natječaja za preostalih pet članova Ekspertne radne skupine došlo je do produženja roka za odabir za dodatnih 30 dana, završno s 3. kolovoza. Postavljamo pitanje - zašto Posebno stručno povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije nije izvršilo odabir kandidata, i ponavljamo zahtjev za smjenom Dijane Vican koja nije izvršila svoje dužnosti kao voditeljica Povjerenstva, ističu u GOOD-u.

Treba dodati da je utvrđeno kako jedan od odabranih članova ERS-a ne udovoljava uvjetima natječaja te da je jedna od članica Ekspertne radne skupine podnijela ostavku na članstvo.

- Netransparentnost natječaja očita je i u tome što prijavljeni kandidati (konkretno Ivica Puljak, koji je to prezentirao na društvenim mrežama), nisu dobili mogućnost uvida u dokumentaciju natječaja nakon upućenog zahtjeva za pristup informacijama. Uz ovo, važno je istaknuti kako je i dalje nejasno na temelju kojeg zakona je raspisan tzv. “javni” natječaj za odabir članova ERS-a. Naime, u samom tekstu natječaja nije navedeno na koji se zakonski akt poziva natječaj te koji je rok žalbe, a u Narodnim novinama nije objavljen tekst ovoga natječaja. Uredba o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi jasno propisuje da je obvezno objavljivanje javnog natječaja u Narodnim novinama. Nameće se pitanje je li stvarno bila riječ o javnom natječaju, ili je on samo tako lažno predstavljen? Ovakvim postupanjem javnost i dalje nije upoznata s postupkom odabira članova ERS-a, a i neizvjestan je nastavak Cjelovite kurikularne reforme. Zbog takvog načina rada i dalje držimo da je potrebno poništavanje natječaja, smatraju u Inicijativi.

U tom kontekstu posebno treba napomenuti da je ministrica Divjak nakon preuzimanja funkcije najavila kako je potrebno provesti analizu vezanu uz natječaj za odabir članova ERS-a i na temelju toga revidirati ili ponoviti natječaj. Isto tako, ministrica je još 28. srpnja navela da je analiza gotova te da se čeka mišljenje Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije. “Ako Posebno stručno povjerenstvo nije našlo važnim odabrati članove ERS-a u jasnom vremenskom roku i nije se očitovalo oko analize natječaja, pozivamo ministricu Divjak da javnosti prezentira nalaze analize i razuvjeri javnost o postojanju nepravilnosti u raspisivanju natječaja i odabiru članova Ekspertne radne skupine”, zaključuju u Inicijativi.

Eduard SOUDIL
Ministrica: Ubrzat ćemo, ali ništa prije listopada...

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je kako će u iduća dva tjedna u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz te Strategije. “PSP će voditi ministrica, odnosno ministar nadležan za znanost i obrazovanje. Na taj način će se provedba Strategije institucionalizirati i depolitizirati”, rekla je ministrica Divjak. Vjeruje i da će takav prijedlog u listopadu podržati i Hrvatski sabor kako bi nakon toga mogli formirati Ekspertnu radnu skupinu i ubrzano raditi na aktivnostima koje su prema Strategiji u nadležnosti Posebnog stručnog povjerenstva i Ekspertne radne skupine.

Najčitanije iz rubrike