Regija
POBOLJŠANJE UVJETA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Pacijentima u selima
šira medicinska usluga
Objavljeno 7. kolovoza, 2017.

ŽUPANJA

U Domu zdravlja Županja, kojemu gravitira oko 40 tisuća korisnika, trude se maksimalno olakšati zdravstvenu skrb malim ljudima u najudaljenijim mjestima županjske Posavine, jer upravo su oni, ističe ravnateljica Luca Lešić, uvijek polazište za razmišljanje o onome što njihovim pacijentima treba.

Za Posavinu 1.4 milijuna kuna

Zbog svog zemljopisnog položaja županjska Posavina izolirano je područje na tromeđi Hrvatske, Srbije i BiH i ono bi se, smatra Lešić, trebalo tretirati kao otoci, odnosno područje od posebne državne skrbi. Stoga je cilj Doma zdravlja poboljšati i olakšati pristup pacijenata primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U tu će svrhu, odnosno u nabavu medicinske opreme za ordinacije dentalne i obiteljske medicine biti utrošeno 489 tisuća kuna, koliko je županjskom Domu zdravlja odobreno u sklopu projekta za poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s naglaskom na udaljena i deprivirana područja.

Oprema predviđena za koncesionare vrijedna je 921 tisuću kuna, što znači da je za županjsku Posavinu osigurano ukupno nešto više od 1.4 milijuna kuna.

- Mislim da je to značajan iznos i značajna oprema koja će podići razinu zdravstvene zaštite i da će pacijent vrlo brzo doći do dijagnoze i u slučaju potrebe odmah biti upućen gdje treba. Ovo nam je treći put da nešto ostvarujemo preko europskih fondova i vjerujem da će takvih projekata biti još - kaže ravnateljica. Za sve dentalne i obiteljske ordinacije bit će nabavljena oprema koja će poboljšati kvalitetu rada i omogućiti im samostalnost. Riječ je primjerice o pulsnom oksimetru za odrasle i za djecu, spirometru, ergometru, otoskopu, setovima za malu kirurgiju, infuzometru, uređaju za davanje kisika sa setovima za reanimaciju, defibrilatoru, holteru EKG-a, instrumentariju sa sterilizacijom...

Približiti se pacijentima

Cilj je proširiti postojeće i razviti nove usluge koje korisnicima do sada nisu bile dostupne. U Domu zdravlja konkurirali su i za digitalni ortopan za Gunju, odnosno najudaljenija mjesta županjske Posavine.

- Cilj nam je da se pacijente što manje upućuje izvan mjesta stanovanja. Želimo im se što više približiti i postati dostupnijima u njihovim mjestima. Ljudima će mnogo značiti i sama činjenica da više ne moraju doći ni do Županje, a kamoli Vinkovaca ili dalje - ističe. Posebice zato što je nedostatak komunikacije javnim prijevozom veliki problem u županjskoj Posavini. Poboljšanjem uvjeta za potrebe pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite pridonijet će se smanjenju broja uputnica, odnosno pritisaka i opterećenja na prijme u bolnicama. Vukovarsko-srijemska županija, kao nositelj projekta, pokreće postupak javne nabave medicinske opreme za Domove zdravlja u Vukovaru, Vinkovcima i Županji i njihove koncesionare. Predviđeno je da će postupak ugovaranja biti proveden do kraja godine i da će oprema biti isporučena početkom 2018. godine. Što se tiče liječničkog kadra u županjskoj Posavini, svi su timovi popunjeni.

- Imamo četiri mlada liječnika koja su dobila specijalizacije, a kada stignu rješenja od Ministarstva raspisat ćemo natječaje za prijam novih liječnika - kaže Lešić. Otkriva da je u planu i osnivanje ginekološkog centra kojeg bi Dom zdravlja vrhunski uredio, sve bi usluge tako bile dostupne na jednome mjestu. Novi ginekološki ultrazvučni uređaj sa sondama, vrijedan oko 250 tisuća kuna, a kojeg su drski kradljivci otuđili krajem svibnja iz ultrazvučne ginekološke ambulante u Domu zdravlja, još nije pronađen. Policija je obavila svoj dio posla, istragu privela kraju i Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Dok se ne iznađu sredstva za kupnju novog, ponovno je u funkciji prijašnja oprema.

A početkom sljedeće godine Medicina rada više neće biti u koncesiji i ponovno će raditi u sklopu Doma zdravlja. Preuzet će ju mlada liječnica iz Gradišta Ivana Ivanković koja se krajem godine vraća sa specijalizacije.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

cilj

proširiti postojeće i razviti nove usluge

Dr. Lelić ide u mirovinu

Dugogodišnja voditeljica dr. Ruža Lelić odlazi u mirovinu. Prije šest godina aktivirala je, a potom i zamrznula saborsku mirovinu i nastavila raditi u Medicini rada. Na saborsku mirovinu stekla je pravo kao zastupnica HDZ-a u 5. izbornoj jedinici u razdoblju od 2003. do 2007. godine, gdje je ušla kao zamjenica Petra Čobankovića.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike