Mozaik
TIHI ODLAZAK STUBBSA

Uginuo 20-godišnji mačak, gradonačelnik Talkeetne na Aljasci
Objavljeno 25. srpnja, 2017.
Mačak Stubbs izabran je 1997. godine za neslužbenog gradonačelnika Talkeetne, u nedostatku ljudskih kandidata

Mačak Stubbs, neslužbeni i počasni gradonačelnik i turistička atrakcija mjesta Talkeetna na Aljasci, uginuo je u dobi od 20 godina, priopćili su njegovi vlasnici. Stubbs je u četvrtak navečer zaspao i više se nije probudio, rekla je obitelj Spone u priopćenju objavljenom kasno u subotu.

Mačak je izabran 1997. godine za neslužbenog gradonačelnika Talkeetne, u nedostatku ljudskih kandidata. Ured mu je bio u dućanu Nagley's koji su turisti i lokalni ljudi često posjećivali i ugovarali susret s gradonačelnikom. Obitelj Spones dobila je Stubbsa kada su kupili dućan i restoran 2015., od bivših vlasnika, u mjestu koje ima 900 stanovnika i nalazi se u blizini nacionalnog parka Denali.

Stubbs koji je 2013. preživio napad psa, od 2015. polako se počeo povlačiti iz javnosti i više nije često dolazio u svoj ured u Nagley'su. Obitelj sada misli da bi drugi njihov mačak, Denali, mogao preuzeti Stubbsovu ulogu.

Pandana Stubbsu imaju i Rusi, a riječ je o mačku Barsiku. On je prije dvije godine bio jedan od službenih kandidata za gradonačelnika Barnaula, ruskog grada na rijeci Ob, u blizini granice s Kazahstanom. Ideja da se mačak Barsik inaugurira za šefa grada od 700.000 stanovnika došla je preko društvenih mreža. Priča je postala toliko popularna da se ozbiljno razmišljalo o Barikovoj kandidaturi. Čak su provedene i ankete u lokalnim medijima, koje su pokazale kako bi za mačka glasovalo 91 posto punoljetnih stanovnika Barnaula. Ispitano je gotovo šest tisuća građana.

Ideja nije potekla iz šale, nego iz ogorčenja građana, koji mjesecima upozoravaju lokalne i državne vlasti na velik stupanj nepotizma i korupcije u tom gradu na jugu Sibira. Vrhunac krize u Barnaulu bio je kada je gradonačelnik Igor Savicev podnio ostavku nakon podizanja optužnice da je rasprodao općinsku zemlju tvrtkama čiji su vlasnici njegovi rođaci. Oštetio je gradski proračun za 11 milijuna rubalja (157.000 dolara).

- Više ne vjerujem nikome, nema političara koji će dobiti moj glas. Zato radije svoj glas dajem mačku Barsiku. Bar neću slušati gluparije koje izlaze iz gradonačelnikovih usta - rekao je tada umirovljenik Evgeniy Kuznetsov.M.Bugarić/H

Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike