Crna kronika

Bombe u garaži, mine u Savi i u vikendici u Dalju
Objavljeno 25. srpnja, 2017.

I 26 godina od početka Domovinskog rata Slavonija je puna zaboravljenih i odbačenih eksplozivnih sredstava. Samo u subotu i nedjelju pronađene su bombe, streljivo i mine na tri lokacije

- U Dragonjskoj ulici u Osijeku u subotu u dopodnevnim satima građani su pri čišćenju garaže pronašli dvije bombe M-75 i osam komada streljiva. Također, u nedjelju u 9.16 sati, prilikom radova na svojoj vikend-kući u Dalj Planini, 54-godišnjak je pronašao dvije trenutne i jednu kumulativnu minu - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. U nedjelju oko 13 sati u mjestu Pričac na lijevoj obali rijeke Save 40-godišnji kupač u vodi je pronašao tromblonsku kumulativnu minu M60. Sva opasna sredstva policijski su pirotehničari zbrinuli na siguran način, a naknadno će se uništiti.

Samo tijekom prošle godine policijski su pirotehničari PU osječko-baranjske intervenirali 118 puta. U 21 slučaju, zbog nesigurnosti za daljnji transport i rukovanje, pronađena minsko-eksplozivna sredstva uništili su na mjestu nalaženja, i to najčešće zbog oštećenih ili “armiranih” upaljača.

Pri tome su izuzete 102 ručne bombe, 6082 komada streljiva, sedam protupješačkih i protuoklopnih mina, šest tromblonskih mina, 1,4 kilograma eksploziva, 18 kumulativnih protuoklopnih projektila, devet topničkih projektila velikog kalibra, 65 komada eksplozivnog streljiva za protuavionsko oruđe, 16 minobacačkih mina, 97 komada inicijalnih sredstava i dva komada dugog vatrenog oružja.

Policija svakodnevno poziva građane da dragovoljno predaju oružje i opasna sredstva te da tako učine sigurnijim i svoje domove, ali i dalje se ona posvuda pronalaze. S obzirom na protek vremena od Domovinskog rata naovamo, sve češće se pronalaze i davno zaboravljene bombe, streljivo i oružje.

Sandra LACIĆ
NE DONOSITE ORUŽJE, BOMBE I MINE SAMI, POZOVITE POLICIJU NA 192

Iz Policijske uprave osječko-baranjske podsjećaju građane da je još uvijek u tijeku akcija “Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza”. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni ni prekršajni postupak, odnosno ne očekuju ih nikakve kazne. “Pozivamo sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihova aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju”, pozvali su iz policije.

alarmantno

PUNO JE ZABORAVLJENOG ORUŽJA I BOMBI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike