Mozaik
GASTRO MANIFESTACIJA

Gurmani i ljubitelji običaja sladili se ninskim šokolom
Objavljeno 24. srpnja, 2017.

Međunarodna prepoznatljiva i jedinstvena gastronomska manifestacija 15. Šokolijada tradicinalno je održana u Ninu. Zaljubljenici u gastronomske delicije i etnoobičaje uživali su u prekrasnoj atmosferi ljetne večeri u starogradskoj jezgri. Turisti i posjetitelji mogli su okusiti kvalitetne zalogaje ovog aromatičnog jela te sudjelovati u bogatom zabavnom programu folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva. Šokol - jedinstveni proizvod postao je gastronomski zaštitni znak Nina i zadarske regije, a manifestacija koja ga je očuvala od zaborava uvrštena je u 100 najznačajnijih manifestacija u Hrvatskoj, stoga iznova iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Prigodnim govorom na Fešti od šokola obratili su se: direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović, Šime Mršić, zamjenik župana Zadarske županije i Slavko Štulić, predsjednik udruge Šokolari.

U natjecateljskom programu ove godine bilo je 64 šokolara, a ocjenjivački sud čiji je posao bio težak jer u odabiru najboljeg odlučuju tek nijanse, odabrao je najšokolare. Najbolji su se ocjenjivali u dvije kategorije: Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta u okolici Nina. Stoga su bila dva ocjenjivačka suda koja su imala velik posao, ali kao i prethodnih godina oduševili su svojim osjetilnim sposobnostima i pomogli u pronalaženju najboljeg te su utvrdili da kvaliteta proizvoda iz godine u godinu raste – istaknula je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina. Pobjednik ovogodišnje Šokolijade u kategoriji Ninskih šokolara je Slavko Dejanović, drugo mjesto osvojila je Mateja Šalov, a treće mjesto Marin Dejanović. Pobjednici u kategoriji Šokolari iz ostalih mjesta su Kristijan Šango i Marijana Šango iz Privlake. Drugo mjesto osvojila je Gordana Grbić, iz Zadra, a treće mjesto osvojili su Ivica Matulj iz Privlake i Milan Čolak iz Krneze.

Pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom prihvatila je i Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica te Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija i Grad Nin. Na manifestaciji se tradicionalno predstavila folklorna baština Zadarske županije, a nastupili su gosti iz Slovenije. Turisti su uživali u nastupu kulturno-umjetničkih društva i klapa zadarske regije. Nastupili su: Ivan Grbić, KUD Popovići, Mile Nimac, KUD Privlaka, KUD Radovin, KUD Gospa Lurdska, KUD Ivan Goran Kovačić Bibinje, KUD Kukljica, Klapa Puntadura Vir, KUD Donat iz Zadra. Specijalni gosti Šokolijade iz Slovenije s folklornom grupom „Rožmarin Dolena“ iz Haloza oduševili su štajerskim plesovima. Sva su folklorna društva imala nastup na pozornici i po trgovima starogradske jezgre Nina. I ništa bez Slavonaca jer je do ranih jutarnjih sati svirao Slavonia band. S.Kadić

Pobjednik ovogodišnje Šokolijade u kategoriji Ninskih šokolara je Slavko Dejanović

Možda ste propustili...

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike