Novosti
PREMINUO HRVOJE ŠARINIĆ

Odlazak bivšeg predsjednika vlade i Tuđmanovog suradnika
Objavljeno 21. srpnja, 2017.

U Zagrebu je u petak, u 10.05 sati, u Kliničkoj bolnici Sveti Duh nakon dugotrajne bolesti preminuo hrvatski političar Hrvoje Šarinić, doznaje se iz kruga obitelji.

Šarinić je rođen 17. veljače 1935., u Sušaku. Nakon završetka gimnazije 1952. upisuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu, smjer mostogradnja. Po završetku studija odlazi u Francusku, gdje sudjeluje na gradnji nuklearnih elektrana.

U politiku je ušao krajem 1989. godine i jedan je od osnivača HDZ-a. Bio je blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a od kolovoza 1992. do travnja 1993. obnašao je dužnost predsjednika vlade. Nakon toga u nekoliko navrata obnašao je dužnost predstojnika Ureda predsjednika.

Hrvoje Šarinić bio je i šef hrvatskog pregovaračkog tima za pregovore s pobunjenim Srbima, te je kasnije priznao da se deset puta tajno sastao sa Slobodanom Miloševićem. Obnašao je i poslove voditelja Povjerenstva Republike Hrvatske za odnose s UNPROFOR-om. Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ugovorio gradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues.

Nakon Tuđmanove smrti i izbora održanih 3. siječnja 2000. godine, na kojima je dotadašnja oporba pobijedila HDZ i preuzela vlast, zajedno s Matom Granićem, Vesnom Škare-Ožbolt i Joškom Morićem izlazi iz HDZ-a i osniva Demokratski centar.

U povodu smrti Hrvoja Šarinića predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut njegovoj obitelji istaknuvši da će u hrvatskoj povijesti ostati zabilježen prema aktivnom političkom doprinosu demokratskim promjenama i stvaranju hrvatske države te prema domoljubnom angažmanu u Domovinskom ratu. “Gospodina Šarinića pamtit ćemo i kao bliskoga suradnika i predstojnika Ureda prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, jednog od predsjednika hrvatskih vlada ratnih godina te potpisnika Erdutskoga sporazuma 1995. godine, koji je bio uvod u mirnu reintegraciju Podunavlja u hrvatski ustavnopravni poredak", napisao je premijer Plenković. H/I.Bošnjak

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

Vrijedio je mnogo više od percepcije u javnosti

- U mojim sjećanjima na gospodina Šarinića mogu se referirati na odnos i suradnju u vrijeme mirne reintegracije te kada sam bio generalni direktor HRT-a. Prisjećam se da je to bio čovjek od specijalnog povjerenja za posebne zadatke koje je obavljao za državu Hrvatsku, a prema nalogu i naputku predsjednika Tuđmana. U međusobnoj komunikaciji uvijek je bio otvoren, precizan, zahtjevan i odgovoran. Bilo je izvrsno s njim surađivati i imam dojam da je hrvatskoj politici vrijedio mnogo više nego što o njemu postoji percepcija u javnosti. Nerijetko sam u vrijeme reintegracije razgovarao i s predsjednikom, i s njim, na osnovi onoga što je on doznao kroz svoje kontakte. Posebice sam u vrijeme dok sam bio direktor televizije vidio kakvu je poziciju imao u očima stranih diplomata, gdje je uvijek na pravi način refereirao interese Hrvatske i bio dostojan zadataka koji mu je davao predsjednik Tuđman”, rekao je za Glas Slavonije Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

Možda ste propustili...

ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE:

Inicijativa triju mora je važna

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine