Mozaik
UZIMAJU UZORKE DNK

Tijelo Salvadora Dalija ekshumirano radi utvrđivanja očinstva
Objavljeno 22. srpnja, 2017.

Forenzički i pravni stručnjaci počeli su u četvrtak uzimati uzorke DNK s balzamiranog tijela glasovitog španjskog slikara i jednog od najistaknutijih nadrealista Salvadora Dalija kako bi provjerili tvrdnje o njegovu navodnom očinstvu.

Maria Pilar Abel, koja je rođena 1956. u sjevernom španjolskom gradu Figuerasu, Dalijevu rodnom gradu i mjestu gdje je pokopan, tvrdi da je njezina majka imala ljubavnu aferu sa slikarem te godinama pokušava dokazati da je njegova kćer. Majka je navodno bila kućanica u Dalijevu domaćinstvu 50-ih godina kada se među njima rodila tajna ljubav. Slikar je tada bio oženjen svojom slikarskom muzom Galom. Kada je 1989., u dobi od 84 godine, Dali umro, njegovo tijelo balzamirao je Narcis Bardalet, koji je sada u povodu ekshumacije utvrdio kako će uzimanje DNA sigurno biti uspješno, iako, kako je rekao, "postoje i poteškoće jer je tijelo balzamirano, a formaldehid je mogao oštetiti staničnu jezgru". "Uzimanje uzoraka, kutnjaka, zubiju, kostiju, kako bi se izdvojio DNK, bit će lako jer je tijelo u relativno dobrom stanju", kazao je Bardalet. Dalijevi ostaci čuvaju se u kripti Dali Theatre-Museuma u Figuerasu, u kojem se čuvaju neka od njegovih djela i slike koje je skupljao.

Nagađa se da će možda trebati tjedni dok rezultati DNK testa budu poznati. Abel je tražila ekshumaciju na osnovi pravnih dokaza da je pokojni slikar njezin biološki otac, a ako se pokaže da je to točno, mogla bi tražiti četvrtinu njegove imovine, kojom trenutno raspolaže zaklada Gala-Salvador Dali.H

INZISTIRAO NA ARAPSKOM PODRIJETLU

Španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova Salvador Dali u povijesti je zapamćen po svojim snažnim i bizarnim slikama te kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Dalí je tijekom cijelog svog života inzistirao na svom "arapskom podrijetlu", tvrdeći da je potomak Maura, koji su od 711. do 1492. (gotovo 800 godina) živjeli na jugu Španjolske. Dalí je imao potrebu za bizarnim i čudnim kako bi privukao pozornost na sebe. Dalíjev stariji brat, koji se također zvao Salvador (rođen 12. listopada 1901.), umro je devet mjeseci prije Dalíjeva rođenja, 1. kolovoza 1903.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike