Novosti
DRAGAN ČOVIĆ:

Gradnja Pelješkog mosta za BiH ne može biti problem
Objavljeno 16. srpnja, 2017.

Gradnja Pelješkog mosta za Bosnu i Hercegovinu ne može biti problem, jer se Hrvatska u pripremama za provedbu tog projekta ponašala potpuno otvoreno i surađivala u svemu na čemu je bosanskohercegovačka strana inzistirala, ocijenio je u nedjelju član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

On je istodobno najavio kako će idućih mjeseci uslijediti napori kako bi se dodatno poboljšali odnosi njegove zemlje s Hrvatskom i Srbijom, a jedan od koraka trebao bi biti službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Sarajevu početkom jeseni. Čović od 17. srpnja preuzima dužnost predsjedatelja Predsjedništva BiH u sklopu redovite osmomjesečne rotacije, a u intervjuu agenciji Fena, objavljenom u nedjelju uoči tog čina, kazao je kako će, uz nastojanje da se nastavi put BiH k euroatlantskim integracijama, suradnja sa susjedima biti prioritet u radu državnog vrha u razdoblju do izbora u listopadu 2018.

“Ja bih želio da se Pelješki most što prije gradi, jer će to i nama uvelike pomoći”, kazao je Čović. Obnovljene rasprave u BiH oko tog projekta Čović je opisao kao nastojanje navodnih dobročinitelja da se predstave borcima za interese države, koji time zapravo samo kompliciraju odnose u regiji kao što su to prije pokušali učiniti u odnosu na Crnu Goru otvarajući pitanje prava BiH na izlazak na more kod mjesta Sutorina. Čović je kazao kako je Hrvatska ispoštovala sve zahtjeve iz BiH i međunarodne standarde, uključujući gabarite Pelješkog mosta, a kada on bude sagrađen, to će pomoći i BiH, jer će prestati gužve kroz teritorij Neuma. Čović se nada kako će s Hrvatskom biti dogovorena gradnja dijela Jadransko-jonske autoceste kroz istočni dio Hercegovine, što bi također ojačalo dobrosusjedske odnose. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike