Mozaik
NOVO IZDANJE VODIČA

Među 100 najboljih je i pet restorana iz Slavonije i Baranje
Objavljeno 12. srpnja, 2017.
Na listi su se našli osječki Club Waldinger i Zimska luka te Kormoran iz Bilja, Josić u Zmajevcu i iločki Principovac

Velika bi praznina nastala kada Hrvatska svake godine ne bi dobila vrhunski vodič najboljih hrvatskih restorana s receptima njihovih specijaliteta. A čitaju ga i stranci jer se knjiga izdaje i na engleskom jeziku.

Projekt "100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica" iniciran je 1995. godine i od tada nastoji biti poticaj kvalitetne usluge i ponude hrvatskih restorana. Ove godine uz plakete vodeći restorani dobili su i nove naljepnice Restaurant Croatica, koje su tako dizajnirane da imaju u sebi i QR-kod koji, kada ga skenirate mobilnim telefonom, vodi direktno na online izdanje knjige, istaknula je na dodjeli plaketa i promociji novog vodiča kroz hrvatsku gastronomiju Karin Mimica, predsjednica Udruge Gastronaut i voditeljica projekta.

Preporuka struke i gostiju

Među sto najboljih restorana našlo se čak pet s područja Slavonije i Baranje: osječki restorani Club Waldinger i Zimska luka, Kormoran iz Bilja, Josić Zmajevac i iločki Principovac.

Dodjela plaketa održana je pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, TZ-a Kvarner i Udruge hrvatskih restoratera, a u uvodnom dijelu, nakon čitanja pisma podrške Garija Cappellija ministra turizma RH, prisutnima su se obratili: Tina Čubrilo, predsjednica Hrvatskog FIJET-a i potpredsjednica međunarodnog FIJET-a, Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Alenka Kusturin, direktorica TZ-a Primorsko-goranske županije, Pave Jerković, zamjenik predsjednika Udruge hrvatskih restoratera, Nikola Serdar, savjetnik projekta “100 vodećih hrvatskih restorana”, Nikica Karamarko, član Časnog odbora izbora, te Karin Mimica, voditeljica projekta i urednica izdanja. Program je vodio Siniša Križanec, a u ime ugostitelja i dobitnika plaketa zahvalio se Zlatko Puntijar čiji je hotelsko-restoranski kompleks punih 22 godine među vodećima u Hrvatskoj. Projektom je u 2016. godini obuhvaćeno više od 2508 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj, dok ih je u 1995. bilo 700. Vodeći restorani morali su zadovoljiti četiri kriterija: glasovanje posjetitelja o kvaliteti hrane, pića, usluge i ambijenta na portalu www.gastronaut.hr, terensko istraživanje prema upitnicima o usluzi, ponudi te glasovanje ugostitelja 10 restorana - struka i gosti su preporučili. Treći je kriterij analiza podataka iz upitnika, jelovnika i vinskih karata, a prioritet imaju restorani s cjelogodišnjim poslovanjem. Konačna odluka donesena je uzimajući u obzir izbor u tri kruga.

Edukacija za ugostitelje

Glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr, struka na terenu i članovi Časnog odbora nakon pregleda detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. Nakon dodjele plaketa, uslijedio je domjenak u restoranu Trsatika uz klapu Volosko na kojemu se moglo kušati specijalitete pripremljene s proizvodima sponzora i vinara.

- Novi vodič predstavlja 100 vrhunskih restorana koji su perjanica hrvatske gastronomije. Knjiga će uskoro biti dostupna u knjižarama diljem Hrvatske preko portala www.gastronaut.hr/knjige/2016/. Iz projekta 100 vodećih hrvatskih restorana nastao je prije 18 godina i Klub Gastronaut koji je u proteklih godinu dana održao svoje skupove u Međimurju, Pečuhu, Vilanyu, Rijeci i Rogoznici, te organizirao razne Gastronaut edukacije za ugostitelje i dao podršku drugim gastronomskim i enološkim događanjima. Uspostavljena je i sjajna suradnja s medijima koji prate gastronomiju u turizmu (FIJET i Zbor turističkih novinara HND), Udrugom restoratera Hrvatske i Savezom kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) čime smo pridonijeli još jednoj uspješnoj godini punoj sinergije zaljubljenika u gastronomiju – zaključila je Karin Mimica naglasivši da projekt ide dalje istovremeno pozivajući i čitatelje Glasa Slavonije da predlažu i ocjenjuju nove restorane kako bi već iduće godine nastalo još bogatije izdanje.

Slobodan KADIĆ
Naljepnica na vratima

Svi nositelji titule imaju istaknutu naljepnicu Croatica na ulaznim vratima te ih posjetitelji tako prepoznaju. Svako novo izdanje knjige je obogaćeno receptima kako bi svoje mjesto našlo u kućnoj biblioteci i nakon pojave novih izdanja.

Najčitanije iz rubrike