Regija
SVEČANA POVORKA 51. ĐAKOVAČKIH VEZOVA

Ne bi dao rubinu šokačku ni za cijelu državu Njemačku!
Objavljeno 9. srpnja, 2017.
U mimohodu je bilo 3500 sudionika i čak 55 folklornih društava iz Đakova, Đakovštine i svih krajeva Lijepe Naše

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Slavonac sam, time se ponosim – moto pod kojim se održavaju ovogodišnji, 51. Đakovački vezovi, jučer je u potpunosti oživio tijekom najsvečanijeg dijela ove nadaleko poznate manifestacije - svečane povorke sudionika, u kojoj je u prijepodnevnima satima gradom prošlo njih čak 3500. Pjevala se ulicama Đakova ganga, plesao linđo, iz sveg grla orili bećarci, igralo se kolo šokačko. Obukle su djevojke i snaše najsvečanija ruha što se čuvaju baš za ovu prigodu, zlatili se dukati na suncu, bljeskale se šamije i štreplje. Oko struka ponosno se nosila hrvatska trobojnica. U povorci i mladi i stari. Nije čuvarima tradicije i običaja bilo teško odjenuti i stotinama i više godina stare narodne nošnje na plus trideset i više stupnjeva, pa za ruke ili u naručju povesti najmlađe i svijetu pokazati ono čime se Slavonija ponosi.

Čak 55 folklornih društava iz Đakova, Đakovštine i svih krajeva Lijepe Naše sudjelovalo je u svečanom mimohodu. Kako su povorku i ove godine, prvi put na obnovljenom Strossmayerovom trgu, pratili visoki uzvanici uz domaćina, gradonačelnika Đakova Marina Mandarića, i njima je bio posvećen pokoji bećarac. Uz već tradicionalni pozdrav KUD-a iz Strizivojne nadbiskupu Đuri Hraniću, “Strizivojno zapjevajmo skupa, pozdravimo našeg nadbiskupa”, mogli su se čuti i društveno aktualni poput onoga “Ne bi dao rubinu šokačku, ni za cijelu državu Njemačku”.

Osobito su publici bili atraktivni gosti iz Makedonije, Poljske, Slovenije, Mađarske..., koji su u Đakovo donijeli dio svoga kulturnog i tradicijskog nasljeđa. Nakon što je raspjevana kolona prošla gradom, u katedrali je služena sveta misa, a folkloraše su očekivali nastupi na pozornici u Strossmayerovom parku. Najprije je održana međunarodna smotra folklora, a potom i smotra folklora Hrvatske. U poslijepodnevnim satima održana je i Smotra folklora Slavonije i Baranje, a navečer se biralo najbolje nošeno narodno ruho. Spomenimo i da je svečano povorku do katedrale doveo konjanik, iza njega su slijedile zastave, tradicionalno i Puhački orkestar DVD-a Đakovo te mažoretkinje. Iza folklornih društava u povorci je prošlo više od 50 svatovskih zaprega, jahači te lipicanci Državne ergele Đakovo.

Tekst i foto: Maja MUŠKIĆ
Incident kakav Vezovi ne pamte

Nažalost, tijekom svečane povorke dogodio se incident kakav se ne pamti u 51 godini dugoj vezovskoj tradiciji. Netom prije nego što će stupiti na trg, na goste iz Turske, točnije na njihovu zastavu, nasrnuo je mlađi muškarac te ju strgnuo na zemlju. Ovaj čin izazvao je ogorčenje kod gostiju, a riječ je o društvu Yeditepe folklor iz Istanbula, te nisu htjeli nastaviti sudjelovanje. Gostima se zbog nemilog incidenta ispričao gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, a muškarac, koji je od ranije, kako neslužbeno doznajemo, poznat policiji, priveden je. Gosti iz Turske ipak su kasnije nastupili u Strossmayerovom parku, te pobrali veliki pljesak publike.

Možda ste propustili...

ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Vinkovačka ulica će u rekonstrukciju u 2026. godini

U DONJEM MIHOLJCU GRADI SE NOVA SPORTSKA INFRASTRUKTURA

Uskoro atraktivna pumptrack staza

Najčitanije iz rubrike