Osijek
UKLANJANJE ALERGOGENE BILJKE

Za čupanje izdanaka ambrozije
studentima 30 kuna po satu
Objavljeno 5. srpnja, 2017.
Ovo je druga godina za redom da se na natječaj nije javila udruga Tuljan

Iako ambrozija izaziva najviše problema u kolovozu, kada taj korov počinje cvjetati, pravo vrijeme za njezino uklanjanje upravo je sada, početkom srpnja, upozorava Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka.

- Upravo sada treba uklanjati male izdanke ambrozije, jer kada ona postane velika poput grma i cvjeta, tada ju zapravo pri čupanju oprašite i na taj način razmnožavate i širite na prostoru gdje ste ju čupali. Grad Osijek i ove godine izdvaja oko 200.000 kuna koje usmjerava Unikomu za uklanjanje te biljke te još 30.000 kuna, namijenjenih udrugama i za edukaciju koju obavljamo preko županijskog Zavoda za javno zdravtsvo, a koja se provodi u školama i gradskim četvrtima - objašnjava Kristić.

Recimo kako je ovo druga godina u kojoj se najveći borac protiv ambrozije u Osijeku, Dušan Rudež –Tuljan, nije javio na javni natječaj, i to zbog starosti i bolesti, koje ga sprječavaju da nastavi svoje volonterske akcije. U Gradu napominju i kako, nažalost, nije pronašao entuzijaste koji bi nastavile njegovu borbu protiv ambrozije, i to kroz udrugu Tuljan. No zato će se ove godine u Osijeku prvi put održati javna akcija čupanja ambrozije u organizaciji Hrvatskog alergološkog društva i farmaceutske tvrtke Jadran - Galenski laboratorij (JGL) te Unikoma. Zanimljivo je da je ta inicijativa ovih dana uputila i javni poziv studentima da se priključe akciji, koja se plaća 30 kuna po satu.

– Naš cilj je promicanje kampanje o borbi protiv ambrozije, a provodimo je već dvije godine. Ovo je prvi put da u suradnji s Unikomom djelujemo u Osijeku, jer smo prijave o visokoj koncentraciji ambrozije primili baš za Osijek. Studentima za ovu priliku osiguravamo majice, kape i rukavice potrebne za rad te topli obrok, kao i vodu. Bitno je samo da student nema alergiju na ambroziju, a zarada je 30 kuna po satu. Akcija će biti u subotu, 8. srpnja, od 12 do 16 sati na području novog studentskog doma, odnosno na površini pokraj kampusa, gdje se nalazi zapuštena parcela s ambrozijom - objasnila je Andrea Šalinović iz Studija Conex u Zagrebu.

Inače, iz Grada Osijeka upozoravaju kako ambroziju ne treba kositi, nego čupati, jer košnjom se njezin problem ne rješava, odnosno korijen i dalje ostaje u zemlji i biljka ponovno raste.

– Ambrozija najbolje uspijeva na rahlom neobrađenom tlu, posebice je ima oko luke Nemetin. Što se tiče ambrozije na privatnom zemljištu, ona mora biti uklonjena, u suprotnom ide upozorenje komunalnog redara, a u slučaju da se ni nakon toga ne ukloni, slijedi novčana kazna. Sve prijave površina s ambrozijom na području grada potrebno je uputiti na broj telefona 229-123 - upozorava Romano Kristić iz Grada Osijeka.

Nefreteta Z. EBERHARD
KAKO PREPOZNATI AMBROZIJU

U gradskom Odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo upućuju građane da će ambroziju najlakše prepoznati po razgranatoj i dlakavoj stabljici i dvostruko perastim listovima duljine 5 - 10 centimetara. U cvatu ambrozija ima žućkaste glavičaste cvjetove na vrhovima stabljika i grana.

Možda ste propustili...

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

DANI EUROPE NA PRAVNOM FAKULTETU

U fokusu izbori članova u Europski parlament