Ekonomija
KONFERENCIJA O ODRŽIVOSTI AGRO EKO SUSTAVA

Svjetski stručnjaci oduševljeni radom hrvatskih OPG-ova
Objavljeno 25. lipnja, 2017.

U organizaciji Hrvatskog društva za proučavanje obrade tala, a uz domaćinstvo i podršku Općine Čačinci i Parka prirode Papuk, na OPG-u Knežević u Čačincima održan je Hrvatski doručak, događaj u sklopu 3. međunarodne znanstvene konferencije “Sustainability challenges in agroecosystems” (Održivost izazova u agro eko sustavima).

OPG Knežević bavi se poljoprivrednom proizvodnjom dugi niz godina. Obrađuju oko 300 ha zemljišta koje je zasijano pšenicom, sojom, merkantilnim i silažnim kukuruzom. Rade usluge u poljoprivrednoj proizvodnji od pripreme tla, sjetve, njege usjeva pa sve do same žetve i prijevoza u skladišta ili silose.

- Na OPG-u Knežević ovim Hrvatskim doručkom provodimo treći dan konferencije koja je izuzetno značajna, ne samo za Hrvatsku nego i centralnu europsku cijelu, a održava se u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Moram reći da je organizacija skupa iznimno kvalitetna, a posjećenost doista velika jer nam sudjeluju stručnjaci i znanstvenici iz 25 svjetskih zemalja i htjeli smo to sve zajedno začiniti jednim tradicijskim, hrvatskim doručkom kod naših dobrih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvođača koji su uvijek bili otvoreni za suradnju, a među njima je svakako i obitelj Knežević iz Čačinaca, kod kojih naše društvo već godinama provodi pokuse raznog karaktera. Ovo je jedan završni čin konferencije i to je ono što strancima ostaje zauvijek u sjećanju, a mi smo htjeli da to bude kušanje naših domaćih specijaliteta, da upoznaju naša polja i vide jedan dobar primjer našeg gospodarstva, upoznaju kvalitetne poljoprivrednike koji imaju viziju i znaju napredovati i pokazati hrvatske i slavonske mogućnosti - kaže predsjednik HDPOT-a, prof. dr. Danijel Jug.

Ovo društvo godinama surađuje s poljoprivrednicima i stručnjacima iz cijelog svijeta, može li se i kako usporediti poljoprivredna proizvodnja u svijetu i kod nas?

- Uvijek trebamo gledati s kojeg aspekta promatramo kvalitetu rada ili proizvoda. Mi imamo izvanredne stručnjake, a tu ne mislim samo na nastavnike i profesore sa studije nego i stručnjake koji rade na svojim OPG-ovima jer to su ljudi koji poznaju i prate tehnologiju, a moram reći da su nažalost često limitirani uvjetima, pri čemu mislim najčešće na nedostatak financijskih sredstava. No, tehnologije ne manjka, oni to znaju raditi, samo im treba pružiti priliku i mogućnost i pokazat će mnogo više. OPG Knežević primjer je doista iznimno kvalitetnog rada na OPG-u. Evo, baš za vrijeme ovog posjeta jedan kolega iz Engleske, rodom iz Australije, rekao mi je kako je ostao izuzetno impresioniran ovim gospodarstvom, a redovno obilazi slična imanja po cijelom svijetu i ono što ga je posebno oduševilo je gostoljubivost domaćina i pogotovo mehanizacija kojom raspolažu.

Vladimir GRGURIĆ
UČE I GLEDAJU PREMA NAPRIJED

OPG Knežević pokazatelj je kako se radi danas u modernom dobu, puno su sredstava povukli iz Europske unije i mi smo i danas ovdje rekli da se ne treba bojati takvih stvari, nego hrabro se uhvatiti u borbu za svoje imanje, učiti iz dana u dan i samo gledati prema naprijed. Ima kod nas itekako prostora za napredak - zaključio je Jug. Sudionike konferencije uz obitelj Knežević dočekali su načelnik općine Čačinci Mirko Mališ i njegov zamjenik Alen Jurenac, ujedno i kao ravnatelj JU Parka prirode Papuk, čiji su gosti u Park šumi Jankovac sudionici bili na kraju svog posjeta.

Možda ste propustili...

TREĆU GODINU ZAREDOM POTVRĐEN IM JE POSLOVNI UGLED

Pevex opet nositelj međunarodnog certifikata

HRVATSKA BLIZU EUROPSKOG PROSJEKA

Godišnja inflacija porasla u ožujku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana