Ekonomija
KONFERENCIJA O ODRŽIVOSTI AGRO EKO SUSTAVA

Svjetski stručnjaci oduševljeni radom hrvatskih OPG-ova
Objavljeno 25. lipnja, 2017.

U organizaciji Hrvatskog društva za proučavanje obrade tala, a uz domaćinstvo i podršku Općine Čačinci i Parka prirode Papuk, na OPG-u Knežević u Čačincima održan je Hrvatski doručak, događaj u sklopu 3. međunarodne znanstvene konferencije “Sustainability challenges in agroecosystems” (Održivost izazova u agro eko sustavima).

OPG Knežević bavi se poljoprivrednom proizvodnjom dugi niz godina. Obrađuju oko 300 ha zemljišta koje je zasijano pšenicom, sojom, merkantilnim i silažnim kukuruzom. Rade usluge u poljoprivrednoj proizvodnji od pripreme tla, sjetve, njege usjeva pa sve do same žetve i prijevoza u skladišta ili silose.

- Na OPG-u Knežević ovim Hrvatskim doručkom provodimo treći dan konferencije koja je izuzetno značajna, ne samo za Hrvatsku nego i centralnu europsku cijelu, a održava se u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Moram reći da je organizacija skupa iznimno kvalitetna, a posjećenost doista velika jer nam sudjeluju stručnjaci i znanstvenici iz 25 svjetskih zemalja i htjeli smo to sve zajedno začiniti jednim tradicijskim, hrvatskim doručkom kod naših dobrih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvođača koji su uvijek bili otvoreni za suradnju, a među njima je svakako i obitelj Knežević iz Čačinaca, kod kojih naše društvo već godinama provodi pokuse raznog karaktera. Ovo je jedan završni čin konferencije i to je ono što strancima ostaje zauvijek u sjećanju, a mi smo htjeli da to bude kušanje naših domaćih specijaliteta, da upoznaju naša polja i vide jedan dobar primjer našeg gospodarstva, upoznaju kvalitetne poljoprivrednike koji imaju viziju i znaju napredovati i pokazati hrvatske i slavonske mogućnosti - kaže predsjednik HDPOT-a, prof. dr. Danijel Jug.

Ovo društvo godinama surađuje s poljoprivrednicima i stručnjacima iz cijelog svijeta, može li se i kako usporediti poljoprivredna proizvodnja u svijetu i kod nas?

- Uvijek trebamo gledati s kojeg aspekta promatramo kvalitetu rada ili proizvoda. Mi imamo izvanredne stručnjake, a tu ne mislim samo na nastavnike i profesore sa studije nego i stručnjake koji rade na svojim OPG-ovima jer to su ljudi koji poznaju i prate tehnologiju, a moram reći da su nažalost često limitirani uvjetima, pri čemu mislim najčešće na nedostatak financijskih sredstava. No, tehnologije ne manjka, oni to znaju raditi, samo im treba pružiti priliku i mogućnost i pokazat će mnogo više. OPG Knežević primjer je doista iznimno kvalitetnog rada na OPG-u. Evo, baš za vrijeme ovog posjeta jedan kolega iz Engleske, rodom iz Australije, rekao mi je kako je ostao izuzetno impresioniran ovim gospodarstvom, a redovno obilazi slična imanja po cijelom svijetu i ono što ga je posebno oduševilo je gostoljubivost domaćina i pogotovo mehanizacija kojom raspolažu.

Vladimir GRGURIĆ
UČE I GLEDAJU PREMA NAPRIJED

OPG Knežević pokazatelj je kako se radi danas u modernom dobu, puno su sredstava povukli iz Europske unije i mi smo i danas ovdje rekli da se ne treba bojati takvih stvari, nego hrabro se uhvatiti u borbu za svoje imanje, učiti iz dana u dan i samo gledati prema naprijed. Ima kod nas itekako prostora za napredak - zaključio je Jug. Sudionike konferencije uz obitelj Knežević dočekali su načelnik općine Čačinci Mirko Mališ i njegov zamjenik Alen Jurenac, ujedno i kao ravnatelj JU Parka prirode Papuk, čiji su gosti u Park šumi Jankovac sudionici bili na kraju svog posjeta.

Možda ste propustili...

DOSADAŠNJI VEĆINSKI VLASNIK POŽEŠKE KOMPANIJE

Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike